25.07-6.08.2011
Henk Wildschut
Zavetisce/Shelter

več o festivalu:
www.fotopub.com

V sklopu 11. festivala dokumentarne fotografije Fotopub letos v galeriji Simulaker gostimo nizozemskega fotografa Henka Wildschuta, ki se predstavlja s serijo z naslovom Zavetišče.

V bližini pristanišča Calais je območje nekaj sto kvadratnih metrov, znano pod imenom džungla. Da bi prišli sem, so prebivalci tega območja prepotovali dolgo pot, pa vendar njihovo potovanje še ni končano. Calais je namreč začetna točka za zadnji in najbolj oblegan prehod meje: tisoči ljudi iz Iraka, Afganistana, Pakistana, Eritreje, Somalije, Sudana in Nigerije so prišli sem v iskanju boljšega življenja v Veliki Britaniji, njihovi sanjski destinaciji.
Med čakanjem na priložnost za prečkanje morja so si ljudje zgradili zasilna zavetišča: šotorom podobne strukture iz odpadlih materialov, nabranih v neposredni bližini. Način, kako se materializira ta temeljna človeška potreba po imeti streho na glavo, je osrednja rdeča nit dokumentarnega fotografskega projekta, ki ga je Henk Wildschut začel leta 2005.
Medtem ko zavetišča ne sporočajo veliko o počutju njihovih prebivalcev, pa vseeno odkrivajo večjo, temeljno zgodbo – zgodbo o nasilju, strahovih, željah, pogumu, žalosti, napetosti.