27.10.2012
XIII. Zvocni prepihi
vizualno/glasbeni performans & impro koncert

V prvem delu večera, ki je združil glasbo in gibljivo podobo, so z analognimi vizualijami nastopili tandem Small but Dangers (Mateja Rojc & Simon Hudolin – Salči) in Matej Stupica, za glasbeno spremljavo sta poskrbela Jaka Berger (bobni) in Vitja Balžalorsky (Organ).
Sledil je impro koncert dueta Vitja Balžalorsky (kitara) in Bojana Krhlanka (tolkala).

ORGAN

Organ je projekt »v procesu«, kot platforma za sobivanje inštalacije/glasbe v obliki prepariranega pianina. Z vsako stopnjo realizacije glasbeniki transformirajo njegovo celoto v novo Organsko obliko.
Projekt je osnovan na principu »found object«. Z akustičnimi in elektronskimi napravami, kolažiranimi na klavir, pa pridobi še novo dimenzijo »found sound«. Konvencionalna uglasitev pianina je modificirana, zlorabljena. Tako igranje postane agregatno, postane intuitivno – vzorci se razblinijo. Vsakdanji neglasbeni zvoki trčijo z virtuozno formo in zvokom pianina. Funkcija tipke je spremenjena, razširjena. Mehanizem kladivc pridobi funkcijo tolkala, stikala pod tipkami priklopijo naprave in svetlobne objekte pritrjene na pianino. Naše uho, strenirano na »prave« tone, je ob interakciji z Organom prisiljeno se odzvati in raziskovati.
Improvizacija je ključen element v strukturiranju Organa, njegovega razvijanja v sledečih preformansih. Kontrast med formo elitnega inštrumenta, posiljenega z realnostjo vsakdana zvoka, je materializiran in postavljen v interakcijo.


Matej Stupica: Organ (foto: DK)

DUO BALŽALORSKY / KRHLANKO

Vitja Balžalorsky je aktiven kitarist, ki se je med drugim kalil tudi v kombu Zlatka Kačiča, sicer pa je znan tudi kot član različnih glasbenih projektov, predvsem Litošt in Ophidian, ter legendarnih jam sessionov Metla Bluz Koruza, ki so potekali v Jalli Jalli, Gromki, Kolovrat Teatru in Tovarni Rog. Jeseni 2011 so v triu z bratoma Drašler pod okriljem Založbe Radia Študent izdali avtorski prvenec Wu-wei. Kritiki so ga ocenili kot eno boljših jazzovskih plošč, ki so pri nas izšle v tem letu.
Bojan Krhlanko se je rodil v Laškem. Študiral je jazz na Jazz Univerzi uprizoritvenih umetnosti v Celovcu pod mentorstvom Klemensa Marktla. Po končanem študiju je trenutno eden bolj aktivnih in kreativnih tolkalistov v polju jazz in improvizirane glasbe. Sodeluje pri številnih projektih in pokriva široko paleto izrazov, dlje pa ga poznamo tudi kot tolkalca v industrialnem kolektivu Strojmachine.

več o Zvočnih prepihih:
www.zvocniprepihi.com

medijski sponzor: Radio Študent