22.03.2013
Neven Korda
Utrjevanja

video strategije preslikav v času in delu nekega umetnika

Video umetnik Neven Korda se v tokratnem performansu »vrača« v svojo izhodiščno pozicijo: v manipulacijo video materiala, pri čemer se ne odreka ne lastni performativni drži, ne prisotnosti teorije (Miha Zadnikar) ne glasbe (LadyBird). Korda v Utrjevanjih še jasneje zastopa pozicijo umetnika v smislu vzpostavitve »Gledališča enega« kot invencijo in izgradnjo svojskih estetskih, diskurzivnih in produkcijskih načinov in pravil ter vznika lastne blagovne znamke, ki si skozi leta prizadeva samo sebe predvsem utrjevati in – končno – utrditi. Get famous or die trying. Z denarjem ali brez.


Neven Korda, Utrjevanja, 2013 (foto: Nada Žgank)

“Ljubezensko pravljico pesmi in plesa, ki je nisem prej živel nikdar, je odpihnil prvi vihar. Ugasnil je žar. Kot pisma iz preteklosti. Metastaza discipline. Yes. No. Yes. No. Yes. Yes. Rez. Izrez. Feedback. Zanka. Loop. Repetitivni objekt. O groza, kakšen konec življenja, ki je sveto! Ali je sploh kdaj obstajala kakšna civilizacija ljudi, ki ni prihajala z dvignjeno desnico, znamenjem miru, in z morilskim orožjem v levici? Nič nas ne sme presenetiti. Beri me za naprej. To je tisti svet, ki je izven ozkega slovenskega sveta. To je tisti svet, o katerem sanjamo. Žalibog! Kot performans čutnega, analognega, pred gledalcem doživetega in digitalno procesiranega. Upočasnjen posnetek curka časa videno minevanje. Generator stranskih vej. 100% čisti video. Gledališče enega.

Ni gledališča brez krize. Ta, v gledališki umetnosti imanentna kriza, je kontinuiran dialektični proces in istočasno tudi gibalo njegove ustvarjalnosti. Tovrstna kriza mine samo takrat, kadar v samozadovoljstvu in lastni narcisoidnosti poskušamo ustaviti čas. Človeška narava ne prenese statičnosti; v smislu stalnega ponavljanja istih stvari; ko je neka razvojna stopnja zaključena, že dozorevajo nove tendence na drugačni osnovi; v nesporni odvisnosti od vsega predhodnega. Prostor in čas nista pogoja, v katerih živimo, ampak odražata način, kako razmišljamo. V gledališču je bilo takšnih kriz vedno dovolj, zato iz tega ne bi hoteli delati nepotrebnih problemov. Nimam dnarja.”
/iz spremne besede Andreje Kopač/

avtor: Neven Korda
nastopajo: LadyBird, Miha Zadnikar in Neven Korda
strokovno besedilo: Andreja Kopač
tehnična podpora: Branko Ždralo
maska: Tea Skušek
zavale: Boštjan Čadež, Črt Lipovšek, Borut Kumperščak, Janez Štamberger

produkcija: Aksioma, Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana 2013
koprodukcija: galerija Simulaker, Novo mesto

več info: http://www.aksioma.org/utrjevanja/

VSTOP PROST