27.09-12.10.2013
Svetlobna gverila: Re: AKcija
Svetlobna gverila: Re: akcija

www.svetlobnagverila.net

odprtje: galerija Simulaker, 27. septembra 2013, ob 20.00
Svetlobna gverila, ki domuje v Ljubljani, s posameznimi projekti gostuje tudi po Sloveniji. Mednarodni festival, ki predstavlja svetlobne instalacije, objekte, (interaktivne) projekcije in druge svetlobne projekte, izpostavlja vlogo svetlobe v vsakdanjiku in v umetnosti. Nagovarja publiko in strokovno javnost na razmislek o vlogi umetnika v javnem prostoru ter postavlja instalacije in objekte na ulice, trge, parke, s projekcijami na mestne fasade pa oživlja arhitekturo.
Svetlobna gverila se rada druži z umetniki vseh generacij, spolov, narodnosti in še česa, z različnimi kulturnimi in izobraževalnimi institucijami, po 6. rojstnem dnevu pa si je drznila s podporo domačih umetnikov prestopiti domači prag in predstaviti novomeški publiki. V izvidnico je že 2011 poslala Kurta Laurenza Theinerta, ki se je s projektom Vizualni piano ustvarjalno družil z novomeškimi glasbeniki (LokalPatriot).
Podnaslovljena z Re:akcija Svetlobna gverila predstavlja v večji meri dela slovenskih avtorjev, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije festivala. Priključil se nam je še novomeški ustvarjalec Jure Miklič. In ker je druženje s sorodnimi festivali rodilo plodove, točneje projekt Spectrum, smo uspeli v Novo mesto pripeljati še estonskega kultnega umetnika Raoula Kurvitza in latvijsko avtorsko skupino I DID IT. Svetlobno gverilo pa bosta še ta mesec na portugalskem zastopala oblikovalec in intermedijski umetnik Tilen Sepič ter stalni sodelavec Svetlobne gverile, prof. dr. doc. Tomaž Novljan.
Z vsako instalacijo posebej in s celotnim projektom opozarjamo, da je mesto živ, spreminjajoč se organizem, ki ga nikakor ne smemo jemati samoumevno. Mesto (lahko) ponuja raznolike možnosti preživljanja prostega časa in različne ravni kakovosti življenja. Naše začasne intervencije naj spodbudijo vas, prebivalce in obiskovalce, k drugačnemu pogledu; tako na mesto, njegove javne prostore kot na vlogo umetnika pri sooblikovanju in kakovosti življenja v njem.
V Ljubljani pa bomo gostili estonskega oblikovalca svetlobe in predavatelja Priita Tiimusa, ki bo predstavil svoja dognanja o uporabi barv v arhitekturnem osvetljevanju, prikazali pa bomo še rezultate delavnice Morje svetlobe, projekcijo na fasado Mestnega muzeja.Kolofon:
projekti v Novem mestu (vsi na ogled do 12. 10.; tisti na prostem približno od mraka do polnoči, ostali (Simulaker, Goga, atrij LokalPatriota) po hišnih urnikih)

galerija Simulaker bo v času Svetlobne gverile odprta med 17.00 in 21.00.
Ob ned., pon. in praznikih zaprto.

Marko Kovačič & Brane Ždralo: Fatamorgana (foto: DK)

projekti v Ljubljani:
– Priit Tiimus: barve v arhitekturnem osvetljevanju – predavanje, Fakulteta za arhitekturo, tor., 8. okt. 2013., ob 19.00 – predavanje
– MORJE SVETLOBE – projekcija na fasado, Mestni muzej Ljubljana, sob., 12. okt. 2013, ob 20.00 – projekcija na fasado

kolofon:
PRODUKCIJA: Strip Core/Forum Ljubljana in Galerija Simulaker/LokalPatriot.
Zavod LokalPatriot je del skupine DNŠ: Društvo novomeških študentov, LokalPatriot, Založba Goga in Hostel Situla.
Kustosa: Matjaž Brulc, Katerina Mirović
Kapetan tehnične divizije: Borut Cajnko
Elektroverzije: Brane Ždralo
Produkcija: Tanja Skale, Irena Gatej
Divizija: Borut Bučinel, Matevž Ftičar, Maid Hadžihasanović, Slavko Kastelic, Grega Mohorčič, Miha Zupan
Foto: DK
Odnosi z javnostmi: Tanja Poličnik
KOPRODUCENTI: Ana Desetnica, MGML, Fakulteta za arhitekturo
SOFINANCERJI: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Novo mesto, Mestna občina Ljubljana, Evropska komisija
SPONZOR: Hotel Park
POSEBNE ZAHVALE: Katica Balažić, Zoran Ercegović, Marina Katalenić, Vesna Kelbl, Janez Papa, Marta in Albert Račečič, Sebastjan Šeremet in Jana Štrukelj

Svetlobna gverila je del mednarodne mreže festivalov svetlobe in je letos del mednarodnega projekta Spectrum. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina tega zapisa je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

odpiralni čas galerije:
torek-sobota: 17.00-21.00
nedelje in ponedeljki zaprto

delovanje galerije Simulaker omogočajo:

Ministrstvo za kulturo, Urad za mladino RS, Mestna občina Novo mesto in skupina DNŠ
meceni galerije: Bojan Košmerl, Darjan Marčič in Borut Škerlj