20.06-5.07.2014
Različni avtorji
Sodobni slovenski portret


V Galeriji Simulaker napovedujemo skupinsko fotografsko razstavo Sodobni slovenski portret, ki ponuja presek aktualne fotografske produkcije v Sloveniji. Trinajst slovenskih fotografov, ki je novembra lani zastopalo Slovenijo na festivalu Mesec fotografije v Lizboni, bo prvič odprlo vprašanje: »Kaj je sodobni slovenski portret?« tudi za domače občinstvo.

Novembra lani se je na skupinski razstavi Sodobni slovenski portret v portugalski prestolnici predstavilo trinajst slovenskih fotografov. Na poziv, ki je bil v mesecu juliju objavljen na spletu, je prispelo preko sto prijav, med katerimi je komisija v sestavi Jan Babnik (kurator in odgovorni urednik Revije Fotografija), Marina Katalenić (vodja Galerije Simulaker, Novo mesto) in Nika Perne (MGML, Ljubljana) izbrala trinajst fotografov – Uroša Abrama, Simona Changa, DK, Jošta Franka, Katjo Goljat, Roberta Hutinskega, Cirila Jazbeca, Jureta Kastelica, Natašo Košmerl, Katjo Kremenić, Boruta Peterlina, Boštjana Puclja in Matica Zormana. Številni med njimi so kljub mladosti prejemniki nagrad na različnih natečajih doma in v tujini.

Skupinska razstava Sodobni slovenski portret predstavlja splošne značilnosti žanra, hkrati pa z nekaterimi serijami, ki na prvi pogled niso izrazito portretne, preseže tradicionalno razumevanje portreta. Vsebinsko se osredotoča predvsem na psihološka stanja in usodo posameznika na eni strani, na drugi pa s premišljenimi koncepti gledalca izziva in od njega zahteva več kot samo bežen pogled. Predstavljeni avtorji se v usmeritvah znotraj žanra razlikujejo in tako je na razstavi kot njeno temeljno izhodišče poudarjena prav raznolikost. Nika Perne