18.04.2009
Ardvanderlinden
Slikanje slovenskih zastav z nizozemskima umetnikoma

Nizozemski umetniški kolektiv Ardvanderlinden je zapolnil novomeški Glavni trg s stotinami naslikanih slovenskih trobojnic. Umetnika sta k sodelovanju pri slikanju slovenskih nacionalnih zastav in pogovoru o vprašanjih povezanih z identiteto, nacionalno pripadnostjo in državnimi mejami vabila naključne mimoidoče.

Njuna umetniška intervencija je trajala več ur in v tem času sta z nekaj potezami čopiča naslikala več sto zastav. Sčasoma dobi to ponavljajoče se početje posebno vsebino, saj v gledalcu ob pogledu na trg, posejan z nesorazmernim, pretiranim številom slovenskih zastav, sprva res krepi občutek nacionalne samozavesti, dokler ga v neki točki v svoji nesmiselnosti ne postavi pod vprašaj. Pomembnejše postane skupno ustvarjanje, sodelovanje med avtorjema in meščani, naključnimi mimoidočimi, ki izbriše ločnico njihovih različnih nacionalnih identitet.

Nizozemska umetnika Roel in Martijn van der Linden slikata državne zastave po različnih državah sveta. Novo mesto se je pridružilo New Yorku, Lizboni, Sevilli, St. Savinienu in Londonu. Umetnika sta v Novo mesto prišla iz Zagreba, kjer sta ravnokar končala »zagrebško etapo«. K ustvarjanju vedno vabita naključne mimoidoče in s tem širita sporočilo »enotnost skozi razlike«. Prizadevata si za svet brez državnih mej in podpirata kulturno, regionalno in etnično raznolikost identitet.