2.06-24.06.2017
Danilo Milovanović
Situacije

Kakšen položaj zaseda kultura rastlin v kulturi konzumerizma in kako se ta odnos odraža v vsakdanjosti? Iz tega vprašanja izhaja Danilo Milovanović, ki izbere rastline kot medij in jih z minimalnimi posegi postavlja v humorno – kritične »situacije«, kakor tudi naslovi razstavo v Galeriji Simulaker. Prisotnost rastlinskega sveta v javnih in zasebnih prostorih pogosto uprizarja bolj družbeni kontekst kot naravni, s čimer lahko na prenesen način razumemo delovanje širših družbenih mehanizmov.

Izbrana dela napeljujejo na premislek o relaciji med naravo in kulturo, ki zaradi sodobnega načina življenja postaja vedno bolj konfliktna. Funkcija rastline v življenjskem prostoru zmeraj bolj prevzema vlogo estetskega dodatka, česar posledica je ekspanzija umetnih, plastičnih rastlin. Hiperrealistični dvojniki rastlinskih vrst, ki so zadovoljivi za prevaro bežnih ali oddaljenih pogledov, nadomeščajo žive rastline, s čimer je biološka funkcija v primerjavi s primarnostjo fetiša zanemarljiva. Tako je možno potešiti željo po estetski konzumaciji narave, vzbujanja občutka naravnega v sterilni arhitekturi, v s potrošniškimi podobami nabitih prostorih ali na umetno vzpostavljenih in kontroliranih krajih narave. Če na eni strani tehnologija to omogoča, na drugi strani potrošniški sistem to podpira in vzpodbuja; Milovanović pa spretno z minimalno elementi nakazuje na človekov uživalski odnos do sledi narave.

V nadaljevanju umetnik z noto humorja, ponekod tudi črnega, reflektira dojemanje rastlin primarno kot surovin. V delih s tovrstnim zanimanjem gre za posnemanje stvari, ki jih umetnik opaža v svoji okolici. S postavitvijo izbranih primerov v galeriji lahko te opazujemo na drugačen način, pri tem pa se izpostavljajo določeni absurdi. Kot se Milovanović izrazi, gre za »already-made« objekte. Jukstapozicija rastlin in iz njih izdelanih produktov oziroma rastlin kot produktov na igriv način nakazuje na kritičen premislek o načinu uporabe in izrabe le teh in refleksira delovanje družbe na specifičnem področju.

_

Danilo Milovanović (1992, Banja Luka) končuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je aktivni uporabnik in član skupnosti tovarne Rog, kjer od leta 2015 upravlja razstavni prostor Zelenica, v katerem je organiziral več kot 15 samostojnih in skupinskih razstav ter nekaj javnih dogodkov na področju sodobne vizualne umetnosti. Področje njegovega dela seže od slikarstva, multimedijskih projektov in fotografije do umetnosti v javnem prostoru in ulične umetnosti, pri čimer ideja določa medij in pristop. Poleg razvijanja likovne govorice predvsem raziskuje lastnosti urbanega okolja v odnosu do naravnega, poseganje v javni prostor in obravnavanje le tega kot prizorišča umetniškega delovanja. Zanima ga interveniranje v življenjskem prostoru, ki je pogojeno s časom, vremenom, lokacijo in njenimi prebivalci. V projektih izbira preprosta sredstva in skozi postavljanje objektov / subjektov v določena razmerja / sobivanja vzpostavi zgovorna vizualna dela / situacije.

Kuratorka: Anja Zver