30.09.2011
Justyna Koeke
Sirene /Mermaids

V sklopu 17. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk gostimo performans v poljskem Krakovu rojene umetnice Justyne Koeke.
Avtorica se pri svojem delu pogosto osredotoča na fenomene, ki so del človeških sanj in podzavesti. Pomembno vlogo pri njenem delu igra človeška domišljija, prav tako pa tudi psihološki mehanizmi in refleksija socialnih struktur.
V performansu z naslovom Sirene (Mermaids) bo skupina žensk, oblečenih v kostume siren, skozi ples in gibanje v galerijskem prostoru ustvarjala »situacijo« sreče. Kot pravi umetnica: »Ženske poustvarjajo gibe, podobne plesnim, na njihovih obrazih je sreča. Z uporabo domišljijskih ali pravljičnih podob želim tako v resničnem okolju ustvariti nadrealistično situacijo.«

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, v sodelovanju s kulturnim centrom Tobačna 001, ki deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljana, v okviru rezidenčnega programa letos prvič gosti umetnico. Ker se letošnja rdeča nit festivala Mesto žensk navezuje na besedo Abrakadabra, so k sodelovanju povabili Justyno Koeke, ki v svoji ustvarjalni kuhinji prepleta fantastično in groteskno, sanjsko in magično, za festival pa bo ustvarila tudi novo delo umetniško delo.

več o festivalu:
www.cityofwomen.org

koncept / performans: Justyna Koeke
organizacija in produkcija: festival Mesto žensk in galerija Simulaker