11.03-2.04.2016
Beli sladoled (Miha Perne in Leon Zuodar)
S K U P A J N A R A Z E N

Na razstavi v novomeški galeriji Simulaker Beli sladoled kot svetovno znana umetniška atrakcija razstavljala skupaj, a tokrat narazen. Po obeležitvi desetletnega skupnega delovanja v Galeriji Alkatraz, med poletjem 2015, se je marsikaj spremenilo. V intimi ateljejskega prostora na različnih koncih Slovenije; med Ljubljano, Postojno in še dlje, Pivko, kjer delujeta člana skupine, je nastalo veliko novih slik, sitotiskov. Leon Zuodar in Miha Perne ne slikata skupaj, temveč vsak v svojem ateljeju, kjerkoli, v različnih krajih, eden v Ljubljani, drugi na relaciji Pivka-Postojna. Velikokrat se zgodi, da sploh ne vesta, kaj dela drugi, šele na razstavi se dela srečajo in se povežejo v celoto. A tokratna razstava ni usmerjena v iskanje totalitete njunega ustvarjanja ampak v individualne pristope. V ustvarjalnem smislu sta avtorja dozorela, prikradel se jima je kanček kontemplativnosti, vendar se nista odmaknila od ustvarjalne norčavosti, le-to nadgrajujeta individualno še naprej. Razstava S K U P A J N A R A Z E N je zamišljena kot pregled novejše produkcije sitotiskov in slik na platnu; tu bodo izstopali ustvarjalni mejniki oz. češnjice na tortici individualnega dela, ki so ključno zaznamovali tudi njun skupni slog. Njun umetniški razvoj in navdih še vedno deluje po principu “work in progress”/dela v nastajanju, avtorja pa ponovno vsem ljubiteljem njune umetnosti pripravljata pravo presenečenje. To pomeni, da so v življenju in umetniškem ustvarjanju, ki je pri njima izrazito prepleteno, njuni projekti spontani, vodeni na način raziskovanja, eksperimentiranja, iskanja in preizkušanja novih idej; in so zato vsakokrat presenečenje za sama avtorja in seveda gledalke/gledalce.
V delih, ki so del razstave, se zrcalijo energija, vitalnost, disciplina in moč ustvarjalnosti. Medij, ki sta si ga izbrala, jima omogoča nadaljevanje te živosti, nezaključenosti, odprtosti in nadgrajevanje umetniške forme, ki je v lastnem ustvarjalnem svetu ne pojmujeta kot zaprt prostor, ampak kot prostor neskončnih načinov in možnosti.

Jadranka Plut

 

Miha Perne – rojen leta 1978 v Ljubljani.  Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (Ljubljana), smer fotografija. Leta 2004 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Leta 2011 sta z Zuodarjem ustanovila založbo ”Beli sladoled books and zines” in za svoje delo leta 2011 prejela Nagrado skupine OHO. Perne ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa. Vrtnari.

Leon Zuodar – rojen leta 1977 v Postojni. Po končani srednji šoli v Postojni je leta 2004 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, smer slikarstvo. Leta 2005 je z Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Med 2007−2009 je bil član umetniške skupine/projekta Art of Asfalt. Leta 2011 sta s Pernetom ustanovila založbo Beli sladoled books and zines in za svoje delo prejela Nagrado skupine OHO. Zuodar je leta 2014 postal tudi soorganizator programa v galeriji Hiše kulture v Pivki. Rolka.