4.11-19.11.2016
Nina Čelhar
Soba (vezan les)

Slikarka mlajše generacije Nina Čelhar že nekaj let raziskuje podobe sodobne bivalne arhitekture. Medtem ko se je v zadnjih delih ukvarjala predvsem z motivi minimalističnih fasad in modernističnih hiš v kombinaciji z neukročenim grmičevjem, s pričujočo razstavo svojo pozornost namenja interierjem. V novi seriji jo zanimajo objekti, motivi, ki takšne prostore definirajo, ustvarjajo specifično atmosfero in nakazujejo subtilno prisotnost človeka, ki nagovarja ravno v izpraznjenosti in zračnosti upodobljenih sob. Fokus njenih platen so stene, obdane z vezanim lesom, ki z vtisom enotne materialnosti abstrahirajo intimni prostor ter ga ustvarjajo harmoničnega in spokojnega. Ob tem avtorica dodaja posamezne manjše formate lončnic z vitalnimi zelenimi listi, ki dajejo slutiti, da se nedaleč skriva tudi roka, ki jih zaliva. Čeprav je sama človeška figura odsotna, se prezenca jasno kaže v osrediščenju prizorov okrog človeško ustvarjenih elementov, okrog njegovega zavetja, njegove zasebne sfere, ki ni zgolj nasprotje javnemu, temveč je kraj njegovih misli. Platna tako v izčiščeni likovni govorici, okrnjeni svetli barvni skali, ignoriranju senc, premišljenih kompozicijah in izbranih pogledih ostajajo popolnoma uravnotežena, mirna, čista in tiha. Ritmična geometrizacija površine, ki jo predstavljata pretehtana kompozicija in vzorec vezane plošče, po eni strani nadaljuje naš realni prostor, po drugi pa se slika gledalcu predstavlja kot klasično okno v imaginarni svet. S tem, ko pogledi v bivalne prostore ne vključujejo tal, izseki skorajda obvisijo v zraku in v takšni perspektivi ponujajo možnost poglobitve, domačnosti v prostoru, ki odraža domovanje, a nikakršnih osebnih značilnosti prvotnega prebivalca. Po besedah umetnice človek v svojem domovanju išče ravno tisto, česar mu v vsakdanjem življenju umanjka. Sodobni dom Čelharjeva z izbranimi odseki predstavi kot prizorišče ravnovesja in varne prizemljitve, ki odslikava tako odnos do okolja, sočasno kulturo bivanja, naše vrednote in cilje kot skrivna hrepenenja.

Lara Plavčak

 

Nina Čelhar (1990) je iz slikarstva diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom izr. prof. Marjana Gumilarja (2012). Trenutno na ALUO zaključuje magistrski študij slikarstva. Eno leto je svoje znanje izpopolnjevala na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu v Nemčiji. Leta 2012 je prejela nagrado Akademije za izjemne študijske dosežke (ALUO), leta 2015 pa posebno nagrado Collector’s Invitation (nagrada ESSL). Samostojno je razstavljala v Ljubljani v Bežigrajski galeriji (2014) in Galeriji ZDSLU (2015), UGM Studiu (2015) v Mariboru, Stolpu Škrlovec (2015) v Kranju in Galeriji Tir (2016) v Solkanu. Sodelovala je na mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Grčiji in Italiji.

 

Razstava Soba (vezan les) je bila v manjšem obsegu prvič predstavljena v galeriji Kamera v Kinu Šiška pod kuratorstvom Lare Plavčak.