15.02-8.03.2013
Maja Kalogera
Prijateljstvo kot konceptualna krajina

Razstava v Zagrebu delujoče umetnice Maje Kalogera tematizira različne vidike prijateljstva, kot se razvija v navideznih bližinah in oddaljenostih virtualnega prostora, ki postaja dandanes vse bolj del našega resničnega, izkustvenega sveta. Prijateljstvo kot konceptualna krajina je razstava, ki tematizira, kot pravi avtorica, vizualni poskus definicije prijateljstva v dobi Facebooka. Pri razvoju projekta, ki ga je avtorica snovala z neskritimi aluzijami na (tehno)krajino, zaznamovano z novimi mediji, jo je vodilo premišljevanje ob lastni izkušnji na socialnih omrežjih. Avtorica raziskuje kvaliteto odnosov, ki se danes vzpostavljajo preko spleta.

Razstavo tvori več medseboj povezanih del, ki temeljijo na video podobah in zvoku. Osrednje delo, interaktivna video inštalacija, se s soočanjem realnega in virtualnega jaza osredotoča na vprašanje resnice in njene interpretacije v virtualnem svetu. Ob krajšem avtorskem videu delu z naslovom Moj virtualni prijatelj, ki učinke spletnega prijateljstva prevaja v z absurdom zaznamovano situacijo vsakdanjika, razstavo zaokroža interaktivna zvočna instalacija, ki za uspešno delovanje zahteva dvojino – obiskovalec jo mora tako preizkusiti s svojim prijateljem: tako le fizična dvojina ostaja porok za komunikacijo in pristno doživljanje človeških odnosov.

o avtorici:
Maja Kalogera je interdisciplinarna umetnica, arhitektka in raziskovalka, ki deluje pretežno na stičišču umetnosti in tehnologije. Rodila se je v Zagrebu, kjer je končala tamkajšnjo šolo Uporabnih in vizualnih umetnosti, nakar je diplomirala na zagrebški Fakulteti za arhitekturo. Pri svojem delu uporablja različno paleto medijev oziroma orodij kot so fotografija, slikarstvo, video, zvok, splet in različna programska orodja.
Večina njenih del zadeva spletno umetnost, ukvarja pa se tudi z eksperimentiranjem s sliko in zvokom, kjer deluje v smeri preseganja vnaprej določenih razmejitev. Od leta 1999 je članica spletnega umetniškega kolektiva wowm.org. Leta 2008 je bila med iniciatorji platforme za spletno in novomedijsko umetnost Upgrade!Zagreb. V minulih petnajstih letih delovanja je sodelovala na številnih razstavah doma in na tujem. Živi in deluje v Zagrebu.

posebne zahvale za tehnično podporo: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Dušan Smodej