18.12-18.01.2013
DK
Pričevanja

V Novem mestu predstavljamo fotografa, v javnosti znanega pod imenom DK, ki bo v galeriji Simulaker razstavil serijo Pričevanja.
Avtorjev opus tvori več obsežnih, praviloma dlje časa nastajajočih ciklov, katerih rdečo nit lahko marsikdaj prepoznamo v avtorjevi tenkočutni refleksiji širše družbene stvarnosti. Serija Pričevanja, ki se zaradi svoje insceniranosti značajsko nekoliko odmika od siceršnjega opusa DK, nedvomno predstavlja enega vrhuncev avtorjevega dela, saj kljub določeni stopnji pomenske odprtosti izpostavlja njegov samosvoj avtorski credo, zavezan kritični presoji družbenega ustroja sveta, v katerem živimo.
Fotografije iz serije Pričevanja so bogate vizualne metafore, monumentalne in premišljeno izgrajene mizanscene, katerih sporočilnost je vpisana v pomenljivih detajlih.


DK, Big Hunger, 2011

o avtorju:
DK
(1970, Ljubljana) je dolgoletni član multimedijske umetniške in produkcijske skupine Strip Core iz Ljubljane. Leta 1997 je diplomiral na Famous Photographers School v Münchnu, pet let pozneje pa je na Ivas Akademie für Bildende Kunste v Kölnu prejel še naziv mojstra fotografije.
Leta 2008 je v okviru istoimenske samostojne razstave v ljubljanski Mestni galeriji izšla avtorjeva pregledna monografija z naslovom Prehodi k modernim skrbem (Passages to Modern Concerns). Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter za svoje delo prejel več nagrad doma in v tujini (mdr. priznanje odličnosti Brumnove fundacije med letoma 2007 in 2009; zlata nagrada na Graphis Annual v New Yorku v letih 2011 in 2012). Živi in dela v Ljubljani.

 

avtorjeva spletna stran:
www.dkphotography.net

razstava je nastala v sodelovanju s Strip Core/Forum Ljubljana
sponzor projekta: AlCu d.o.o., Kamnik