8.08-11.08.2012
Shoshanna Utchenik
Postati Slovenka/Becoming Slovenian

Projekt Postati Slovenka ameriško-slovenske umetnice Shoshanne Utchenik na poetičen način problematizira avtoričine zagate pri spoznavanju, raziskovanju in osvajanju slovenske kulture in jezika.

6.8.-11.8.2011

o projektu:
Projekt Becoming Slovenian/Postati Slovenka je v osnovi zastavljen tako, da umetnica z obiskovalci galerije vodi dialog o vlogi državljanstva in kulture pri oblikovanju osebne identitete in v tem okviru o izzivih (ter prijetnostih) medsebojnega (spo)razumevanja. Za izhodišče dialoga umetnica zastavi obiskovalcem vprašanje ‘Kaj moram storiti, da postanem Slovenka?’ in od njih pričakuje odgovor s pomočjo rabljenih oblačil, poučnih predmetov ali živil in besedil, ki jih obiskovalci prinesejo v galerijo. Prispevke obiskovalcev, svoje odzive nanje v obliki risb, besedil, fotografij ipd., ter dokumentacijo o poteku projekta bo umetnica povezala v literarno-vizualno knjigo, ki naj bi funkcionirala kot poetično etnografsko delo.
Postavitev projekta je zasnovana tako, da obiskovalec s prihodom v galerijo vstopi najprej v urad, kjer mora za vstop v druge razstavne prostore pridobiti vstopnico. Tu se mora odločiti, ali bo vstopil v druge prostore ali ne, in v primeru, da nadaljuje ogled, tudi, na kakšen način bo pridobil vstopnico. Na razpolago ima cenik, kjer so opisane različne možnosti za izmenjavo, ta pa mu v vsakem primeru ostane kot spominek na razstavo, kot neke vrste razstavni katalog.
Urad z blagajno oziroma prodaja vstopnic umetnici omogoča, da se v komunikativnem razmerju med njo in obiskovalcem že takoj na začetku vzpostavi zavestna izbira in materialna izmenjava kot del ali napoved abstraktne izmenjave idej. Skozi banalni komercialni pojav cenika/menija umetnica odpre vprašanje o tem, ali je umetnost izdelek oziroma storitev, primerljiva z drugimi tržnimi sistemi, in ali (ter koliko) se obiskovalcem zdi vredna njihove
podpore prek sistema plačevanja davkov. Čeprav je vprašanje resno in odpira resno problematiko, je predstavljeno na igriv način, nanaša pa se ne le na potrošniško kulturo, temveč tudi na umetničine izkušnje s slovensko birokracijo in formalnostmi, ki vplivajo na njeno bivanje in delovanje.

Ko obiskovalec enkrat vstopi v razstavni prostor, se vstopne formalnosti razblinijo v gostoljubnem povabilu. Na stenah galerije so na ogled prispevki prejšnjih obiskovalcev k odgovoru na vprašanje ‘Kaj moram storiti, da postanem Slovenka?’ skupaj z umetničinimi odzivi nanje. Tla prekrivajo blazine, narejene iz rabljenih oblačil, ki so jih prispevali obiskovalci s predhodnih oziroma v času tokratne postavitve, namenjene pa so razmisleku, počitku, meditaciji ali socialnim interakcijam. Z vzpostavitvijo tega dvoumnega socialnega prostora, kot tudi z razstavo prispevkov, umetnica nakazuje, da je šele obiskovalčeva izkušnja tisto, kar zaokroži njeno umetniško delo in mu daje pomen, v konkretnem projektu pa kot eno od ključnih vsebinskih komponent določa tudi naše medsebojne odnose in znotraj njih naše ugodje in nelagodje ter strah in pogum.

DELAVNICA: četrtek, 9. avgust, 16.00-19.00
V okviru projekta bo umetnica vodila tudi delavnico izdelovanja blazin za sedenje po vzoru tradicionalnih zafu blazin. Delavnica bo potekala v četrtek, 9. avgusta, med 16. in 19. uro. Udeležba je brezplačna, če s seboj prinesete material za izdelavo blazine (1 par ali več rabljenih kavbojk), oziroma 5 EUR.

spletne povezave:
www.kickstarter.com/projects/interstatearts/becoming-slovenian
www.becomingslovenian.wordpress.com

o avtorici:
Shoshanna Utchenik (1978) je vizualna umetnica, ki deluje v ZDA in Sloveniji. Diplomirala je iz kiparstva (The School of the Art Institute of Chicago) in magistrirala na področju umetnostne teorije in prakse (Northwestern University, Evanston).
Umetnica v svojem delu na podlagi individualnih značilnosti raziskuje univerzalne probleme, ki otežujejo povezanost med ljudmi, ter možnosti njihovega preseganja. V svojih najnovejših delih, ki nastajajo v okviru umetniške organizacije Interstate Arts, skozi performans ali umetniško intervencijo v središče vsakdanjega življenja postavi ustvarjalni proces – kot alternativo pasivnosti, udobnosti in konformizmu, ki jih prinaša potrošniška kultura.

Projekt je nastal v sodelovanju s kustosinjo Mojco Grmek.