18.04-11.05.2019
Saša Spačal
Plast_ika

Bioumetnica Saša Spačal se loteva perečega vpliva človeškega napredka in ekologije. Delo z zgovornim naslovom Plast_ika izpostavlja problematiko mikroplastičnih delcev v prsti. V sodelovanju z Janom Turkom, ki skrbi za zvok in ob svetovanju dr. biomedicine Mirjana Švaglja, je umetnica ustvarila zvočno postavitev, ki podaja zgodbo o poroznosti tal in njenih prebivalcih.

“Plasti tal nastanejo zaradi raznovrstnosti neenakomernih presnovnih procesov v zemlji in se ločijo med seboj po številnih lastnostih kot je delež humusa, barva, vlažnost, prekoreninjenost, v dobi Antropocena tudi po stopnji in vrsti mikroplastike. Drobcene zemeljske živali v metaboličnem krogotoku planeta tako premeščajo in predelujejo snovi zemlje skupaj z raznovrstnimi delci mikroplastike, ki jih proizvaja človeška vrsta.”

Kot pravi sama, poskuša z instalacijo “mikrofavni naših tal skuša dati glas, da bi nam povedala, kako človeška dejavnost pronica tudi v globje plasti zemlje.”

_

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se fokusira predvsem na postčloveško stanje, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od strojne na programsko opremo, ampak tudi do mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja.
Njena dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih prizoriščih, med njimi Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI), Kapelica Gallery (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (SRB), Lisboa Soa Festival (PT), Sonica Festival (SI). Prejela je tudi Častno omembo na Ars Electronica Prix in bila nominirana za Prix Cube.

Avtorica: Saša Spačal
Zvočno oblikovanje: Jan Turk
Svetovanje, konstrukcija: dr. Mirjan Švagelj
Organizacija: Anja Zver, Irena Pivka
Produkcija: Cona, 2018

Postprodukcija: Galerija Simulaker, 2019