28.11-11.01.2014
Različni avtorji
Odtujenost

V galeriji Simulaker bo v četrtek, 28. 11., ob 19.00 potekala otvoritev skupinske fotografske razstave, z naslovom Odtujenost. Razstava je rezultat enoletne delavnice pod vodstvom priznanega francoskega fotografa slovenskih korenin Klavdija Slubana. Slovensko občinstvo ga je imelo priložnost spoznati kot umetniškega vodjo letošnjega festivala dokumentarne fotografije Fotopub, tokrat pa se nam predstavlja kot idejni vodja projekta, kustos razstave in mentor skupine 14 slovenskih fotografov, med katerimi najdemo tudi imena novomeških ustvarjalcev.

Sodelujoči fotografi: Aleš Rosa, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj, Ciril Jazbec, Dejan Ferfolja, Dušan Josip Smodej, Eva Žganjar, Jurij Korenjak, Klemen Skubic, Maša Lancner, Matej Povše, Tina Dović, Uroš Počivalšek in Vitomir Pretnar.

V minuli polovici stoletja smo bili nedvomno priča več zgodovinskim, tehnološkim in ideološkim spremembam kot v kateremkoli obdobju človeške zgodovine. Ena izmed posledic takšnega razvoja je naraščanje občutka odtujenosti, ki nosi v sodobni družbi veliko obrazov in se manifestira na različne načine. Zanima nas, kako lahko fotografija kritično ubesedi družbene procese in z ozaveščanjem hkrati vpliva nanje. Odtujenost je v prvi vrsti nezmožnost občutenja pripadnosti. Pripadnosti do drugega, do družbe, do dela in odnosov, predvsem pa tudi do samega sebe. Predstavlja vsenavzočo psihološko paradigmo v svetu, ki postaja vse bolj reguliran, plitek in popredmeten.
Razstava tako ponuja podstat za razmislek in vizualno raziskovanje te zanimive ter intrigantne teme, s katero se fotografi (oz. ostali sodobniki) v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo, ne da bi vedno prepoznali njene učinke. Razstava je tudi nekakšno nadaljevanje festivala Fotopub 2013, kjer je 14 slovenskih avtorjev leto dni ustvarjalo na svojem osebnem projektu z skupno temo Odtujenost.
iz spremne besede, Klavdij Sluban

 

Fotografija: Maša Lancner, iz serije Jaz pred jazom, 2013