14.02-28.02.2014
Lada Cerar
Odpihni moje racune!

Projekt Lade Cerar Odpihni moje račune, ki je bil zasnovan in prvič predstavljen javnosti v letu 2012 v projektnem prostoru Aksiome, je umetničino nadaljevanje umetniške prakse, zavezane antropologiji vsakdanjega življenja. Z močno tematiko, s katero je pravzaprav ustvarila finančni avtoportret, je v svetu umetnost pokazal tisto, kar so le nekaj mesecev pozneje prebivalci države Slovenije glasno izražali na ulicah vseh večjih mest.
Kot številni umetniki, kuratorji, plesalci, gledališčniki, kritiki, oblikovalci, glasbeniki in drugi prekerni kulturni delavci je tudi umetnica občutila poslabšanje življenjskega standarda takoj ob nastopu krize, saj spada v eno najranljivejših skupin delavcev v slovenskem prostoru. V skladu s svojo umetniško prakso se je odzvala na nevzdržno stanje z umetniškim projektom in simbolično izkoristila material, ki ji je bil »brezplačno« na voljo. Po vzoru tradicije omiku, ki jo je spoznala na enem izmed potovanj, je iz lastnih plačanih položnic ustvarila umetnino. Na Japonskem v šintoističnih in budističnih templjih želje, napisane na papirnate trakove, zavežejo na posebna stojala z napetimi vrvicami ali veje pravega drevesa, da bi jih odpihnil veter in bi se uresničile. Lada Cerar je na češnjevo drevesce privezala papirnate cvetove, zgibane iz položnic s tehniko origami.
Lirična, estetska in orientalizirana instalacija podobe iz narave je mimikrija tistega, kar jo je omogočilo. Umetničini računi so na očeh javnosti, prek nežne, privlačne podobe v nas streljajo strašljive bodice realnosti.
(iz spremne besede) Petja Grafenauer

V koprodukciji z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma.

Fotografija: aksioma.org