14.09-5.10.2012
Suzana Brborovic
Od temeljev do strehe

OTVORITEV: petek, 14. september, ob 20.00

V galeriji Simulaker napovedujemo samostojno razstavo Suzane Brborović, absolventke slikarstva na ljubljanski likovni akademiji, katere projekt je bil izbran na javnem razpisu za avtorje, mlajše od 30 let.

Umetnica se bo predstavila z novo produkcijo, večmedijsko razstavo, ki ne skriva vpetosti v aktualno dogajanje na Slovenskem. Skozi vizualno obdelavo teme, ki je vzklila ob soočanju z lastno oziroma družinsko preteklostjo, se avtorica namreč dotakne ene tukajšnjih ključnih političnih in socialnih tem v zadnjem obdobju: pešanja gospodarske moči in posledičnega položaja delavstva, ki v primežu neoliberalnih ukrepov in specifičnih lokalnih okoliščin doživlja nesluteno socialno in ekonomsko degradacijo.

o razstavi:
Razstava Suzane Brborović z naslovom Od temeljev do strehe tematizira dejavnost, s katero se ukvarja njen oče, ki je po poklicu gradbenik. Premislek o nekoč mogočnem gospodarskem sektorju je ubesedila s pomočjo premišljene, a preproste vizualizacije, v veliki meri zgrajene iz kombinacije dokumentarnih prizorov z očetovih delovišč in intimnih (družinskih) spominov, apliciranih na različne nosilce oziroma medije. Za razliko od avtoričinih slikarskih del ostaja tokrat likovni material zelo surov in neposreden, v pretežni meri osnovan na fotografijah oziroma video podobah, ki učinkujejo kot sidrišče spomina. Fotografije so razstavljene bodisi v prvotni obliki bodisi so uporabljene kot predloge za stilizirane črnobele motive, s katerimi avtorica poslikava odvržene zidake, ki v različnih kombinacijah tvorijo osrednji prostorski in semantični element postavitve.

S prepletom različnih pomenskih in vsebinskih ravni Suzana Brborović osmišlja intimo lastne družine v povezavi s stanjem gospodarstva. Angažirana, a še vedno subtilna in večplastna pripoved tako prek intimnega pogleda raziskuje širšo družbeno podstat, da bi delavca izpostavila kot njen osrednji člen, osrednji gradnik. Odvrženi zidaki v takšnem kontekstu pridobivajo povsem nove metaforične vsebine; s tem pa, ko v galeriji zaživijo na novo, dajejo slutiti tudi pozitivnejše poudarke zgodbe, ki brez vsakega dvoma prerašča intimni okvir neke družine.
(iz spremne besede Matjaža Brulca)

o avtorici:
Suzana Brborović je bila rojena leta 1988 v Kranju. Po končani ekonomski gimnaziji se je leta 2007 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pod mentorstvom profesorja Gorenca zaključuje absolventski staž in se pripravlja na diplomo. Med študijem je sodelovala na več razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je lani prejela ugledno Essl Art Award za Srednjo in Vzhodno Evropo. Med drugim je tudi prejemnica akademske Prešernove nagrade (2012) in posebne nagrade na ex-temporu v Piranu (2011).

samostojne razstave:
2012
ODSEV ZAMIKA, Bežigrajska galerija I, Ljubljana

skupinske razstave (izbor):
2011
ESSL ART AWARD CEE 2011, razstava zmagovalcev, Essl Museum, Klosterneuburg/Dunaj
VEČERNI AKT, Kulturni center, Zagorje
EX-TEMPORE PIRAN, Skladišče Monfort, Portorož
SPOMIN (ALI NEKAJ PODOBNEGA), Miklova hiša, Ribnica
ART STAYS OPEN ‘11, 9. mednarodni festival sodobne umetnosti, Miheličeva galerija, Ptuj
ESSL ART AWARD CEE 2011, Moderna galerija, Ljubljana
RESNIČNE LAŽI SLIKARSTVA, Galerija Kresija, Ljubljana
ART-EXPO, Art fair, Arezzo, IT

2010
EX-TEMPORE PIRAN, Skladišče Monfort, Portorož
FANIMA.TU, 2. festival animiranega filma Trzin, Ljubljana
TRIANGEL, Rheine, Nemčija
15. BIENALE STUDENTSKE GRAFIKE, Dom kulture Studentski grad, Beograd