28.05-23.06.2010
Uros Abram
Made in me

Gost galerije Simulaker bo tokrat fotograf mlajše generacije Uroš Abram, absolvent študija fotografije na Akademiji lepih umetnosti (FAMU) v Pragi. Na razstavi Made in me se avtor predstavlja s serijo fotografij, ustvarjenih z neobičajno, »nizkotehnološko« kamero, ki jo je ustvaril s pomočjo svojega telesa.

Pri snemanju serije črnobelih portretov prijateljev in znancev je avtor kot fotoaparat namreč uporabil lastna usta, v katera je vstavil improvizirano zaslonko ter košček fotopapirja. Abramov način fotografiranja se tako ne odreka zgolj sofisticirani tehnologiji temveč posledično tudi vsem v 20. stoletju uveljavljenim fotografskim standardom in principom; fotografovo delo je s tem preobrazil v neposredno telesno izkušnjo, ki zlahka postane neprijetna, medtem ko je postal postopek fotografiranja neprimerno težje obvladljiv kot sicer. Kompozicijske in tonalne karakteristike teh fotografij so zato zaznamovane z neobvladljivostjo, ki prinaša momente naključij in napak, s čimer je pogojena specifična vizualna senzibilnost del kot tudi psihološka karakterizacija portretirancev. Nenavadne sence, distorzije in popačenja ustvarjajo specifično dramaturgijo; rezultat je fotografski izraz, ki mu ne manjka ekspresivnih poudarkov in eksperimentalnega duha.

Digitalizirani format ene izmed fotografij je Abram razstavil na njene prafaktorje – kar v kontekstu digitalnega predstavlja zapis, sestavljen iz binarne kode ničel in enic. Fotografija, prevedena v obsežno knjigo in v zvočni zapis, se tako razpira v drugačni obliki kot smo je vajeni, s čimer avtor dekonstruira in pervertira esenco fotografije kot vizualnega zapisa, kjer zdaj ni več iluzije niti fetišizma podobe, čeprav je ta še vedno pred našimi očmi. Razstava se tako zgošča okoli dveh vprašanj: kaj se zgodi s fotografijo, kadar njen ustvarjalec opusti vse takorekoč samoumevne in danes domala nepogrešljive tehnične in formalne karakteristike (fotografiranja), oziroma kaj sploh še določa fotografijo po njeni dekonstrukciji in prenosu v neikonične registre zapisa. (Matjaž Brulc; odlomek iz spremne besede)