22.07-17.08.2013
Gregoire Eloy
Labodova senca/The Swan’s shadow

13. festival dokumentarne fotografije Fotopub

o razstavi:
Dekleta s temnimi podočnjaki, nekakšne vzhodnjaške morske deklice, ki pod sijem reflektorjev sploh ne trenejo z očmi, delujejo kot privid na ozadju razkošne vezenine. Takoj, ko se vrnejo za zaveso in se osvobodijo svojih visokih pet, si prižgejo cigareto in znova postanejo suhljata mestna bitja. Vrvež, ducat fotografov, katere se ignorira, a nikoli ne pozabi, večno zaposlene šivilje, zadihani pomočniki, zvezdnice sredi poziranja, čemerne manekenke, bahači na prež i… To je dobro organiziran živžav v zaodrju modne revije Johna Galliana. Grégoire Eloy, fotoreporter, ki se je pravkar vrnil iz vzhodne Evrope, se znajde ujet sredi tega viharja. Piše se leto 2004, John Galliano je na vrhuncu svoje razvpite kariere. Njegov talent, ki se zdi brezmejen, njegovo sklicevanje na svet umetnosti in Zgodovino, njegovo citiranje baroka – vse to ga uvršča med najbolj kreativne in spoštovane modne kreatorje sveta. A vendar, fotoaparat ujame njegovo osamljenost sredi množice: to je tisto, kar se razodeva fotografu, ki se je znašel v tem nenavadnem svetu visoke mode, iščoč tisto, česar ni enostavno odkriti.

***
„S tem projektom sem se ukvarjal več let. Z vsako modno revijo pride enak občutek zadrege, pomešan z vznemirjenjem, adrenalinom, čudenjem nad novimi kreacijami. Spomini na srednjeazijska nomadska ljudstva, na stepo in vzhodnoevropske kulture, pri fotografiranju še vedno odzvanjajo v meni in tako nastavljajo zrcalo mojemu delu. V mojih testnih printih je zelo malo mode in glamurja, a toliko več duhov, angelov in Marij, dam v belem, osamljenosti Johna Galliana na modni pisti, dostojanstva Stevena Robinsona, ki je njegova desna roka od samega začetka … V iskanju lastnih obsesij sem odkril temačen svet, ki ga modni oblikovalci skrivajo, izmučene obraze manekenk, ki se spopadajo z razkošnim poslom in glamuroznimi oboževalci.”

2007: Steven Robinson izgine, star 38 let. 2008: Yves Saint-Laurent umre. 2010: Alexander McQueen se ubije, nastopi brutalen in kaotičen konec dobe Johna Galliana pri Diorju. Vsi ti dogodki odmevajo na fotografijah, na teh krhkih, trpkih in minljivih podobah, ki so nastajale vse od leta 2004.


Grégoire Eloy, iz serije Swan’s Shadow/Labododova senca, 2004-2010

avtorjeva spletna stran:
www.gregoireeloy.com

o avtorju:
Grégoire Eloy se je rodil leta 1971 v Cannesu. Po študiju ekonomije in službovanju v gospodarstvu se je leta 2003 posvetil fotografiji. Med letoma 2003 in 2005 je deloval kot asistent Stanleyja Greena. Avtorjev prvi fotografski projekt, ki je nastal na potovanju po novih evropskih mejah jeseni 2003, je leto kasneje na Photographie.com prejel nagrado za obetavno reportažo.
Vse od leta 2003 je fotografiral na območju nekdanje Sovjetske zveze in v centralni Aziji, kjer je raziskoval teme, povezane s prostorom, spominom in sovjetsko zapuščino. V zadnjem obdobju je delal v Gruziji in v okolici Aralskega jezera. Njegov projekt o razseljenih osebah na območju južnega Kavkaza, z naslovom Pozabljeni zaradi naftovoda (Les Oubliés du Pipelines), je v letu 2008 s podporo Amnesty International izšel v monografiji pri založbi Images Plurielles. Od leta 2010 sodeluje tudi s F93, centrom za znanstveno in tehnično kulturo. Tu se ukvarja s projekti, povezanimi z znanostjo, kot je denimo serija Eter (Ether), ki nastaja v astrofizičnem laboratoriju.

Samostojne razstave:
2013
Ressac; v Galerie La petite poule noire, Pariz
2012
Les Oubliés du Pipeline; v Musée d’Allauch, gostovanje v okviru fotografskega sejma Allauch
2011
Swan’s Shadow; v Galerie La petite poule noire, Pariz
2010
Ether; Fasada Inštituta za astrofiziko v Parizu, Francija
Les Oubliés du Pipeline; Arhiv et Bibliothèque Départementale, Marseille, Francija
2009
Wizowa; v palači Rihour, Transphotographiques, Lille, Francija
Les Oubliés du Pipeline; Center du Patrimoine Arménien, Valencija, Španija
2008
Gdansk; Galerie Wanted, Pariz, Francija
2007
Les Oubliés du Pipeline; Galerie Fait et Cause, Pariz, Francija
Les Oubliés du Pipeline; projekcija na Visa Pour l’Image, Perpignan, Francija
Wizowa; Festival Transfotografia, Gdansk, Polska
Les Oubliés du Pipeline; projekcija na Photographiques promenade de Vendôme, Francija
2006
Wizowa; Espace Confluences, Pariz, Francija
2005
Nouveaux obrise de l’Europe; Fotofestiwal, Lodz, Polska

Skupinske razstave:
2011
Galerie Baudoin Lebon
Polka Galerie

Monografije:
A Black Matter, Journal/F93, Pariz, Francija, 2012
Les Oubliés du Pipeline, predgovor Sylvain Tesson, založba Editions Images Plurielles, Francija, 2008

* * *

festival Fotopub so omogočili:

Mestna občina Novo mesto
Ministrstvo za kulturo
Urad RS za mladino

pokrovitelji:
Revoz, d. d.
Francoski Inštitut
Triglav
British Council
Luminus, d. o. o.

medijski pokrovitelji:
Val 202
Revija Fotografija
doc!mag

partnerji:
Dolenjski muzej
Kulturni center Janeza Trdine
Skupina DNŠ (situla/goga)