18.05.2012
Martin Voorbij
Izrazi svoje upanje

petek, 18. maj, med 15.00 – 21.00
Glavni trg, Novo mesto (nasproti nekdanje trgovine Müller)

Martin Voorbij oziroma Mr. Martin je nizozemski umetnik ter iniciator mednarodnega projekta z naslovom Izrazi svoje upanje; gre za mobilno slikarsko razstavo v tovornjaku, ki jo bo v sklopu prireditev Evropska prestolnica kultura – Maribor 2012 gostilo več krajev po Sloveniji. Med drugim se bo ustavila tudi v Novem mestu, kjer bo Mr. Martin v javnem prsotoru (Glavni trg) izvedel predstavitev razstavljenih slik, ki so jih med drugim prispevali tudi številni slovenski umetniki.

Avtorji so Mr. Martinu zaupali, kako se njihova umetniška stvaritev nanaša na temo razstave upanje, ta pa o tem in o avtorjih pripoveduje na pripovedovalskih performansih. Na performansih, ki bodo potekali v angleščini in so namenjeni predvsem naključno mimoidočim, lahko udeleženci glasujejo tudi za najljubšo sliko.
Zbirka z originalnim naslovom Show Your Hope šteje preko 600 del, ki jih je Martin Voorbij, sicer tudi skrbnik Inkijkmuseuma, lociranega v nizozemskem Eindhovnu, zbral po svetu. Vsak umetnik z lastnim vizualnim izrazom pripoveduje svojo zgodbo na isto temo. S projektom želimo vzpodbuditi razmišljanje o (globalni) integraciji in lokalni raznolikosti.

Produkcija: DLUM, Strip Core / Forum Ljubljana in Foundation 80Q
Koprodukcija: Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, ZDSLU, Galerija Simulaker/LokalPatriot, Muzej premogovništva Slovenije, KUD Mreža, Pokrajinski muzej Ptuj

Projekt je del uradnega programa Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.
Projekt sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport