18.06-11.07.2013
Manja Vadla
Invisible Shine/Nevidni sajn

Večmedijska razstava Manje Vadla predstavlja zaključek cikla štirih razstav, ki jih je avtorica izvedla v obdobju zadnjega leta. Če se tako v treh samostojnih razstavah pred aktualno novomeško nizajo vsebinski poudarki, kot so obračun s preteklostjo (galerija Equrna, Ljubljana, 2012), tematizacija partnerskega odnosa (Galerija Plevnik Kronkovska, Celje, 2012) in vprašanja lastne identitete (Galerija sodobne umetnosti Celje, 2013), se Manja Vadla z razstavo v galeriji Simulaker posveča še eni pomembni temi njenega življenja: umetnosti.

Invisible Shine/Nevidni šajn predstavlja prostor v prostoru: avtorica je za razstavo izkoristila specifično arhitekturo galerije Simulaker, da bi v njej s preprostimi ad hoc sredstvi zgradila še eno prostorsko lupino, znotraj katere je umestila različne svetlobne elemente, kot so projektorji, grafoskopi in televizije. Nematerializirana vsebina, ki jo ti nosilci posreduejo v prostor, predstavlja nekakšen virtualni povzetek avtoričinega ustvarjanja v zadnjem obdobju: različni fragmenti oziroma podobe z njenih prejšnjih razstav se prepletajo z intimnimi premišljevanji o lastnem ustvarjanju.
glas/ba: Tomaž Milač

o avtorici:
Manja Vadla (1967) živi in ustvarja v Celju. Leta 1999 je pri profesorju Huzjanu diplomirala iz slikarstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, leto kasneje pa opravila še strokovni izpit za poklic profesorice likovne umetnosti. Trenutno je vpisana na magistrski študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.
Vzporedno z razvijanjem samostojne umetniške produkcije je ena izmed pobudnic in aktivna sodelavka kolektivnih umetniških akcij celjske likovne scene (npr. Vstop prost, Team building, Sakralno v umetnosti). Ob slikarstvu in grafiki je dejavna tudi na področjih videa in instalacije, realizirala je tudi več akcij v javnem prostoru. Je ena aktivnejših članic DLUC (Društva likovnih umetnikov Celje), vse od leta 1999 je tudi članica Zveze društev likovnih umetnikov. Deluje tudi kot pedagoginja; trenutno je zaposlena kot scenografinja v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju.

samostojne razstave (izbor zadnjih let):

2013 Galerija sodobne umetnosti, Celje, I who/Jaz Kdo
2012 Groharjeva galerija, Škofja Loka, Its time for revolution/Part III: Buy, Swallow and Pretend
Galerija Equrna, Ljubljana, Pandora
Galerija Plevnik Kronkovska, Celje, Vedno ko te vidim si enak, razen zadnjič
2010 Muzej novejše zgodovine, Celje: Delavska kultura – Emo posoda, (v sodelovanju Markom Požlepom in Juretom Cvitanom)
Galerija sodobne umetnosti, Celje, Dialog ali monolog (v sodelovanju z Borisom Oblišarjem)
Galerija Plevnik Kronkovska, Celje, Its time for revolution: Part II, Alpen Von Blond
2009 Dnevi kulture Celje, Ulična akcija: Anagram
Mestni muzej Ljubljana, galerija Vžigalica: Ci-kel-raža (v sodelovanju s Sašem Vrabičem

skupinske razstave (izbor zadnjih let):

2011 Moderna galerija, Ljubljana, razstava nominirancev za nagrado Essl Award
2010 Galerie fur Zeitgenossische Kunst, Leipzig, Nemčija, An Artwork as Enterprise
Akademija za likovno umetnost Beograd, Srbija, Risba
Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana, Hočemo biti svobodni kot naši očetje
2009 White canvas gallery, Nanjing, Kitajska,The lonely crowd
2008 Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana, Tretji pogled