23.07-18.08.2012
Fotopub 2012
George Georgiou: Izkrivljene linije – Turcija/Vzhod/Zahod

 

12. festival dokumentarne fotografije Fotopub smo otvorili z razstavo Georgea Georgiouja.
Več o festivalu in spremljevalnih razstavah oziroma dogodkih na spletni strani www.fotopub.com

o razstavi:
Turčija je strateško pomembna država, geografsko in simbolično umeščena med Evropo in Azijo. Vendar napetosti v srcu Turčije postajajo vedno ostrejše. Odvija se boj med sodobnostjo in tradicijo, sekularizmom in islamom, demokracijo in represijo – pogosto v neobičajnih in sebi nasprotujočih si kombinacijah. Projekt je namenjen raziskovanju teh nasprotij kot tudi kompleksnosti velike države, nekdanjega imperija, ki išče sodobno identiteto. Turčija je pogosto razumljena kot država, ki bo zgradila most med Zahodom in Bližnjim vzhodom. Prav zdaj je na političnem razpotju; izbira prave poti v prihodnost pa bo opredelila značaj te države v prihodnosti.
Moje delo zadeva in prevprašuje koncept Vzhoda in Zahoda kot tudi procese modernizacije, urbanizacije in narodne identitete, ki potekajo ob boku rastoče plime nacionalizma in religije. Pri prikazu teh sprememb sem se osredotočil na mirno vsakodnevno življenje, ki ga doživlja večina ljudi v Turčiji.
George Georgiou

o avtorju:
George Georgiou je bil rojen v Londonu. V zadnjem desetletju je veliko fotografiral na Balkanu, v vzhodni Evropi in Turčiji, pri tem pa živel in delal v Srbiji in Grčiji, pet let tudi v turškem Istanbulu. Njegovo delo se osredotoča na prehajanja in identiteto; kako se ljudje znajdejo v prostoru, v katerem so. V letu 2010 je bila njegova monografija Fault Lines -Turkey/East/West izdana v štirih jezikih. Je prejemnik dveh World Press Photo nagrad (2003, 2005); leta 2010 je dobil nagradi The British Journal of Photography in Pictures of the Year International. Zastopata ga agenciji Prospekt iz Italije ter angleška Panos Pictures.

festival Fotopub so omogočili:
Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture
Mestna občina Novo mesto
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
Urad za mladino

sponzorji festivala:
Revoz, d. d.
Krka, d.d.
Luminus, d. o. o.
Vezenje Ercigoj
Hewlett-Packard, d. o. o.
Topsolutions, d.o.o.

pokrovitelj otvoritvene pogostitve:
Vina Zajc