2.07.2009
Luka Prinčič
FIBEROPTIKAL

“Fiberoptikal obrabljeno temo torture vizualnega, reprezentacije, narcisizma iskreno, doživeto in domiselno obravnava prav skozi dialektiko med reprezentacijskim in simbolnim modusom, ki jo na formalni ravni podpira prepletenost ustvarjanja narcisistične podobe z igranjem goja.”
Jela Krečič, Narcis v mreži igre go, Delo, 16.6.2009

O projektu:
Fiber je vlakno, “podolgovat, tanek delec snovi kot sestavina” (SSKJ).
Korenine zahodnjaškega subjekta lahko razumemo v pogledu Narcisa v samega sebe na vodni gladini, a ne Narcisa iz grškega mita, temveč s Caravaggieve slike, ki lahko označuje začetke slikarja/umetnika kot vsevednega, tako rekoč transcedentalnega vidca, ki skozi podobo utemeljuje resnico. Tako skozi podobo že skoraj pol tisočletja, še posebej pa po izumu fotografije in množične medijske produkcije, konstruiramo svoje jaze, sebstva. V zretju sebe skozi tehnološka in medijska zrcala zakrivamo krivdo in sram, ki se zlivata v tesnobo, strah in paranojo. Optična vlakna, ki so danes osnovna materija za info-medijsko globalno povezanost, za velik del svetovne stabilnosti (bančni sistemi, telekomunikacije), so kot osnovni delci ‘optikalnosti’, perspektivične distorzije vsakdana, lažne stabilnosti subjekta (in objekta in želje), ki vznika skozi avtoriteto podobe.
Solo performans se skozi video projekcije, kamere, zvok, besedilo, glasbo, telo, tehno-artefakte in samosvoj jezik loteva krivde, telesnosti, spola, tehnologije, medijev … kot izpraševanje kristalizacije in postajanja subjekta.

http://www.aksioma.org/fiberoptikal/

Zasnova in izvedba: Luka Prinčič
Tehnična ekipa Kreatorija DIC: Borut Bučinel, Jernej Černalogar
Izvršna producentka: Marcela Okretič

Produkcija in organizacija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
www.aksioma.org

Koprodukcija:
KUD Pozitiv – DIC
Zavod LokalPatriot

Zahvale: Maja Delak, Drago Pintarič, Iztok Hotko

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.