14.06-6.07.2019
Lene Lekše in Mihael Novak
Ekspedicija ATLANTIDA

Ekspedicija ATLANTIDA naslavlja s formo pripovedništva polnega utopične fascinacije nad ruševinami mest in ostankov preteklih obdobij, ki odzvanjajo v minevanju in preoblikovanju pokrajine, v načinih, kako se s tem sooča posameznik, in v oblikovanju nastalega kolektivnega spomina.

Avtorja sta ob pogovorih s potapljačem, čolnarjem in domačinko raziskovala dogodke, ki so povzročili nastanek območja, danes poznanega kot Velenjsko, Škalsko in Šoštanjsko (tudi Družmirsko) jezero. Jezera so nastala zaradi posledic rudniškega ugrezanja tal in so vase pogoltnila več vasi s celotno infrastrukturo ter kmetijskimi površinami. Kolesje, ki je pripeljalo do uničenja vasi in izselitve njenih prebivalcev, se po skoraj ustaljenih tirnicah vrti naprej. Pod Šoštanjskim (Družmirskim) jezerom in sosednjimi bregovi potekajo rudokopne dejavnosti za pridobivanje energije v termoelektrarni Šoštanj, ki dobavlja energijo vsaj tretjini države. To je realnost sedanjosti.

Ekspedicija ATLANTIDA skuša odkriti več kot dejansko odkrije, je vmesni postanek, pričakovanje pred velikim odkritjem. Na dnu jezera odkrijejo velikanski gozd, skozi katerega se skuša posadka na ladjici prebiti do potopljenih hiš ter plovbo posneti s podvodno kamero. Nastali video je vstopna točka v vsebino odprave ter obljublja nadaljevanje raziskovanja potopljenega kraja. Lene Lekše in Mihaela Novaka so v tej zgodbi bolj kot politične, gospodarske in v medijih zapisane vsebine, pritegnile pripovedi ljudi; miti, ki so že udomačeni in takšni, ki še nastajajo ter jih bo njun projekt morda nehote dopolnjeval, spreminjal, preusmerjal ali vzpodbujal nastanek novih. Poleg zanimanja za družbeni aspekt znotraj tematike zapuščenih, neobljudenih, potencialno fikcijskih in utopičnih potopljenih krajev, v umetniško raziskavo vključujeta z njimi povezane materiale. Opeke iz milnice so poetičen vizualni prevod izginjajoče realnosti in še živečih spominov. Z njimi so obiskovalci tekom razstave vabljeni k gradnji netrajnih, izginjajočih hiš. Kolektivno dejanje je zasnovano kot igriv, sproščen in družaben akt, ki ne ubeži misli o skupnem vložku dela, moči in volje v strukturo, vnaprej obsojeno na propad. Končen razkroj preti tudi opekam iz cementa in »šoštanjskega pepela«, ki je ostanek pridobivanja energije z izgorevanjem premoga v tamkajšnji termoelektrarni. Mistično ritualno bodo opeke v procesu načrtovanih odpravpotopljene v Velenjska jezera, ki so jih v začetkih njihovega nastajanja zasipavali s pepelom.

Na dan otvoritve, v petek, 14. junija, bo od 14.00 ure dalje v Galeriji Simulaker potekal participatorni performans, na katerem bosta avtorja skupaj z obiskovalci gradila hiše in zidove iz milnice. »Ko se nastali objekti razblinijo, se lahko gradnja ponovno začne,« pravita avtorja projekta Lene Lekše in Mihael Novak.

_

Lene Lekše (1995, Ljubljana) je leta 2018 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer nadaljuje magistrski študij. V času študija se je v okviru izmenjave eno leto šolala na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendijstka MOL-a. Od leta 2018 sodeluje pri projektu Galerija 7:069, kjer organizira študentske razstave po Sloveniji. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini ter imela leta 2018 samostojno razstavo Zgodbe z otoka v Galeriji Mahlerca v Kranju. Leta 2019 je imela razstavo Sokolovo Oko v Galeriji Dobra Vaga, Ljubljana v okviru programa Umetnica na mesec.

Mihael Novak (1990, Velenje) je leta 2018 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral iz kiparstva. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah pri nas in v tujini, med drugim leta 2014 na razstavi TransFormv Bukarešti. Skupaj z Anžetom Severjem je leta 2015 razstavljal instalacijo z naslovom Neničelnost / Ovire v Velenju. Prvo samostojno razstavo Abjekti (2017) je imel v galeriji Zelenica v Ljubljani. Med letoma 2011-14 je organiziral in vodil razstavni prostor eMCe plac v Velenju. Je eden od ustanovnih članov Društva kolektiv gibanje, ki si prizadeva za kulturno izobraževanje in aktivacijo prebivalcev na področju sodobne umetnosti v Šaleški dolini. Od leta 2017 je ustanovni član pop-up Galerije 7:069, ki organizira študentske razstave po Sloveniji.

_

Avtorja: Lene Lekše in Mihael Novak

Video: Lene Lekše, Franc Grčar

Kuratorka: Anja Zver

Tehnika: Maid Hadžihasanović

Produkcija: Galerija Simulaker (Zavod LokalPatriot)