26.07-1.08.2009
Nina Berman
Domovina/Homeland

Domovina

Nina Berman je bila ena prvih ameriških fotografov, ki so objektiv obrnili k svoji državi, medtem ko so bile vse oči uprte v Irak.

Za svoje delo o mladih ameriških veteranih, ki so se vrnili iz iraške vojne, je bila nagrajena s številnimi mednarodnimi nagradami med njimi World Press Photo in DAYS Japan. V razstavi »Domovina« je Nina ujela nemirno in nadrealistično dogajanje v svoji domovini skozi zadnja leta. Bila je priča vzponu »super« cerkva, fotografirala je vojaške prikaze, naborniške centre in letalske mitinge, kjer nisi nikoli premlad, da imaš svojo puško. Prikazala je pojav posebnih komitejev v mestih po vsej Ameriki, pripravljenih in oboroženih za nevarnost napada.
Mnogi se počutijo varne v skupinskem zavetju pod ameriško zastavo. Vendar je pod krinko banalnosti med barvitostjo Nininih podob moč zaslediti občutek strahu. Nadrealistične podobe od zunaj -vznemirjujoča resničnost je, da je dandanes to norma za mnoge. Še bolj vznemirja dejstvo, da so to podobe današnjih ZDA. Nina vidi rast elementov fanatizma in vere v orožje in Boga skozi povprečno ameriško družbo.