2.08-21.08.2006
Patrick Sutherland
Dokumentiranje doline Spiti

Zadnjih petnajst let je Patrick Sutherland fotografiral v dolini Spiti v indijski državi Himahal Pradeš. V tej odmaknjeni tibetanski budistični skupnosti je dokumentiral spreminjanje kulture v času, ko se je začela odpirati turizmu, hitrejšemu razvoju in drugim socialnim spremembam.

Dolina je bila nekoč del indijske ‘notranje meje’, zato je bila zaprta za tujce. Še vedno je, zaradi snežnih zametov in posledično zaprtih cest, izolirana večji del leta. Je nekakšen mikrokozmos tradicionalne kulture, nedostopen in zaprt spričo bližnje meje z okupiranim Tibetom.

Vendar se tudi Spiti spreminja. Satelitska televizija je prisotna vsepovsod. Vaščani, ki še vedno živijo v hišah iz blata, orjejo svoja ječmenova polja z jaki in kuhajo na gorečem gnoju, sedaj doma lahko gledajo bollywoodske telenovele, informativne oddaje, športne prenose in mehko pornografijo. Državna vlada spodbuja turizem, s tem pa skupnost izpostavlja novim kulturnim vplivom. Vsepovsod rastejo hoteli in tudi odročnejši kraji imajo cestno povezavo.
Patrick Sutherland je v Spitiju sprva deloval zgolj kot fotograf, sedaj pa ustvarja tudi dokumentarne zvočne posnetke. Ta dela bodo shranjena v Britanski knjižnici. Trenutno sestavlja računalniško predstavitev, ki bo povezala fotografijo, zvočne posnetke in besedilo, z namenom kompleksnejše predstavitve dokumentiranega gradiva. Ta prezentacija je na ogled na razstavi v Galeriji Simulaker.

FotoPub