9.04-29.04.2011
Meta Grgurevic in Urska Vidic
deadly kiss me

Urša Vidic in Meta Grgurevič sta že vrsto let aktivni na področju vizualnih umetnosti; vse od leta 2010 pa delujeta tudi kot tandem pri snovanju skupnih likovnih projektov. Njuna razstava v galeriji Simulaker je zasnovana kot prostorska postavitev, ki jo zaznamuje značilna estetika t.i. filma noir, žanra, ki je v ZDA cvetel v 40. in 50. letih prejšnjega stoletja.

Avtorici sta s pomočjo kulis, mobilnih skulptur, svetlobe oziroma teme ter zvočnih posnetkov poustvarili vzdušje tipičnega filma noir, ki ga določata velemestno okolje in zapeljive, usodne ženske. Njun teater senc in svetlobe pričara črnobeli svet dobrega in zla, predrznega koketiranja in prikrite zloveščnosti: Deadly Kiss Me ponuja čutno doživetje, ki gledalca vpelje naravnost v inscenirano sredico filma noir, da bi tako postal njegov protagonist.

Najnovejše sodelovanje Mete in Urše vnovič priča o izjemno plodovitem in dopolnjujočem se soavtorstvu: tudi tokrat se končni rezultat skupnega dela vzpostavlja kot koherentna celota, v kateri se poetiki obeh avtoric poenotita v nov besednjak – v novo enkratno formo, ki ostaja osnovana na prevpraševanju izročila popularne kulture.

sponzor otvoritvene pogostitve: Vina Zajc

oblikovanje: Janez Vidrih
posebne zahvale: Nina Vidrih, Jože Pucihar in družina Vidrih z Otočca
produkcija: galerija Simulaker, 2011