24.01-9.02.2013
Marko Batista
Chem:Sys:Reaktor

Pri instalaciji Chem:Sys:Reaktor gre za zvočno skulpturo, ki je kot frekvenčni generator sestavljena iz modulov – začasnih zvočnih sistemov. Ti skozi eksperimentalne elektro-kemične vzvode tvorijo hibridno elektro-akustično celoto v rizomatski zvočni sistem, ki orisuje arhitekturo zvoka v prostoru. Električni impulzi potujejo skozi vrsto fluidnih materij in se združujejo v zvočne dražljaje. Skulptura oddaja dinamičen frekvenčni nabor valovanj, ki se spreminjajo glede na nihanje vrednosti med elektriko in kemičnimi procesi prisotnih reagentov, s čimer sistem postaja živi organizem.

Marko Batista je v Ljubljani živeči intermedijski umetnik, eksperimentator zvoka, digitalne video slike in performer računalniško generiranih matric. Diplomiral je iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, pod mentorstvom izrednega profesorja Bojana Gorenca in docenta za slikarstvo Boruta Vogelnika. Leta 2006 mu Ministrstvo za kulturo odobri štipendiranje magistrskega študija na University of the Arts London / CENTRAL SAINT MARTINS v Veliki Britaniji, ki ga uspešno zaključi.
Po premierni uprizoritvi intermedijskega performansa v galeriji Kapelica ga kustos Jurij Krpan povabi k predstavitvi slovenske eksperimentalne scene na festivalu medijske umetnosti ARS ELECTRONICA 2008 v avstrijskem Linzu. V zadnjem obdobju sodeluje z ljubljanskim zavodom Aksioma.
Sodeloval je na vseh večjih intermedijskih festivalih in galerijah: Arzenal Depo 2k, Earzoom, Moderna galerija, Transmediale 2010-Berlin, Netaudio-London, Center za sodobne umetnosti v Glasgowu; festival Izolenta 07 v St. Petersburgu; 10. Istanbul Bienale, Turčija; Media Art Friesland Festival 2007 na Nizozemskem; Visual Deflection festival, London; Pixxelpoint v Novi Gorici, Festival računalniških umetnosti Maribor, Peek&Poke – Hrvaška, SHARE FESTIVAL – Torino, Italija, LAB.30 – Nemčija, Muzej sodobne umetnosti Ljubljana …

projekt je nastala v sodelovanju z Zavodom Aksioma
(v okviru projekta ARSCOPE, ob podpori EU programa Kultura, MIZKŠ in MOL)
www.aksioma.org