8.06-5.07.2012
Hamo Cavrk
Carta Incognita

Grafik, kipar in slikar z domicilom v Novem mestu, Hamo Čavrk (1950, Sarajevo), bo s samostojno razstavo predstavil novo, medijsko obogateno etapo iz njegovega dolgoletnega cikla Carta Incognita. Slednji je sprva nastajal kot grafična mapa, katere oblikovne prvine pa avtor v zadnjem času razširja z aktivno uporabo svetlobe, zvoka in (otvoritvene) video projekcije.


Hamo Čavrk: Matrix V., svetlobni objekt, 2011/2012
foto: Goran Vranić

“Nastanku Carte Incognite, ki se slogovno napaja v izročilu abstraktnega geometrizma, je botrovalo avtorjevo navdušenje nad topografijo zemeljskih poldnevnikov in vzporednikov. Ti so predramili ustvarjalčevo domišljijo, spodbujeno z možnostmi potovanj, premikanja po različnih sferah prostora, ki pa ga je avtor vseskozi raziskoval predvsem z njegovega transcendentalnega vidika. Že ob najzgodnejših grafikah iz cikla je dobro razvidna temeljna oblikovna podstat, ki jo avtor z določenimi modifikacijami nadaljuje še dandanes: ožarčene linije oziroma nakrhani trakasti elementi iz različnih kotov in razdalj prečijo slikovno polje, ki je tako poseljeno s sledmi pulzirajočega gibanja; povečini monokromatske teksture različnih jakosti in tonalnih modalitet ustvarjajo mrežaste optične strukture, ki se prek svojih zgoščenih sečišč izgubljajo v neskončnosti. Avtor je tovrstne likovne poudarke razvijal tudi pri nadgradnji v druge medije, pri čemer je vseskozi konsistentno ohranjal osnovno formalno maniro Carte Incognite.
Ob tem velja vnovič poudariti, da je pri Carti Incogniti precej bolj kot razodevanje koordinat fizičnega prostora poudarjeno gibanje po metafizičnem, nesnovnem prostoru, katerega raziskovanje poteka predvsem v čustvenih, domala nezavednih razsežnostih. Carta Incognita tako predstavlja svojstveno subjektivno kozmografijo, kjer se nakazane bližine in daljave imaginarnega prostora berejo kot metaforični ključi do vrat duhovne sfere.”
/odlomek iz spremnega besedila kustosa razstave Matjaža Brulca/

o avtorju:
Hamo Čavrk je bil rojen leta 1950 v Sarajevu, kjer je leta 1977 končal Likovno akademijo, pred tem pa še tamkajšnjo Šolo uporabnih umetnosti (1970). Med letoma 1977 in 1979 je sodeloval v mojstrski delavnici Antuna Auguštinčića v Zagrebu. Leta 2007 je zaključil magisterij iz grafike na Likovni akademiji v Ljubljani. Na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki na Hrvaškem je zaposlen kot docent katedre za grafiko. Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom in z grafiko. Živi in dela med Novim mestom in Zagrebom.

SAMOSTOJNE RAZSTAVE (izbor zadnjih let)
2012, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Zagreb, Hrvaška
2011, Miheličeva galerija, Ptuj, Slovenija
2009, Galerija Kortil, Reka, Hrvaška
2008, Mestna galerija, Ljubljana, Slovenija
2007, Jakčev dom, Novo mesto, Slovenija
2007, Galerija Kula, Split, Hrvaška
2006, Galerija Kolvenburg, Billerbeck, Nemčija
2005, Galleria Nouva Artesegno, Videm, Italija

NAGRADE (izbor)
2010, častna nagrada na 1st iBiennial of Contemporary Art, London, Velika Britanija
2009, častna nagrada na 3rd Online Global Art Annual, London, Velika Britanija
2006, nagrada Kabineta grafike HAZU, 4. Hrvatski trijenale grafike, Zagreb, Hrvaška
2002, diploma odličnosti na 6th International Graphic Art Annual, Stockholm, Švedska