26.10-21.11.2012
cikel gostujoci kustos
Čačke

Damijan Kracina, Erik Mavrič, Miha Perne, Leon Zuodar
kustosinja: Saša Nabergoj

K sodelovanju smo letos povabili kustosinjo Sašo Nabergoj, ki je za galerijo Simulaker pripravila skupinski razstavni projekt z naslovom Čačke/Doodles. Na razstavo je povabila četverico avtorjev, ki produkcijo čačk tako ali drugače vključujejo v svoj siceršnji umetniški opus.


delo Damijana Kracine

 

iz spremnega besedila Saše Nabergoj:

/…/Čačke imajo v svetu in v svetu umetnosti že dolgo zgodovino. V svetu umetnosti se je z njimi še najbolj poglobljeno ukvarjal H. E. Gombrich v eseju Užitek dolgočasja: Štiri stoletja čečkanja. Za Gombricha so čačke nedolžni bratje grafitov, obe praksi pa ravno zavoljo intuitivnosti, zaradi tega, ker sta otroka trenutka, ker se ne podrejata nobenemu redu ali stilu, tesno povezuje z avtomatizirano prakso surrealistov.
Pri pričujoči razstavi so me zanimale risbe, ki niso študije, ki sploh niso bile zamišljene kot končni produkt. Gre za čečkarije, ki so efemerne, nepopolne, ki jih umetniki narišejo, ko se pogovarjajo po telefonu, sedijo na sestanku, nenačrtno in intuitivno. Zanje pravzaprav tudi nikoli ne moremo reči, da niso uspele, saj to nikoli ni bil njihov namen. So le sled intuitivnega procesa. /…/

posebne zahvale: Društvo za domače raziskave, Alvina Žuraj

o avtorjih in kustosinji:
Damijan Kracina je rojen 1970 v Kobaridu, Slovenija. 1996 je diplomiral na kiparstvu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1999 diplomiral na video in kiparski specialki. Bil je član in ustanovitelj skupine Provokart. Bil je ustanovitelj in med 1997-2000 umetniški vodja Artilerie Kluže. Leta 2000 je dobil štipendijo Ministrstva za kulturo RS za trimesečno bivanje v ateljeju v New Yorku. Bil je gostojuči umetnik v: Werkstadt Graz, Gradec, Avstrija (1998); Tamarid Institute Albuquerque, Nova Mehika, ZDA (2002); Santa Fe Art Institute, Santa Fe, NM, ZDA (2004). Dobitnik CEC ArtsLink nagrade za neodvisne projekte leta 2003. V letu 2004 je dobitnik delovne štipendije Ministrstva za kulturo RS. Je ustanovni član Društva za domače raziskave.
www.kracina.com, www.galapagos.si

Erik Mavrič je rojen leta 1979 v Kopru. Leta 1998 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, leta 2004 je diplomiral iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2008 tudi magistriral. Leta 2002 je dobil študentsko Prešernovo nagrado. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, med drugim: 16. Slovenska kiparska razstava (Magistrat, 2012), Anti Festival of Contemporary Art (Kuopio, Finland, 2008) in Mladi (Galerija Insula, 2003)

Miha Perne je rojen leta 1978 v Ljubljani. Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija, in nato eno leto študiral umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 1998 je vpisal študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2004 tudi diplomiral. Naslednje leto je z Leonom Zuodarjem ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Ustvarja na področju slikarstva, grafike in stripa. Živi in dela v Ljubljani.
www.bedaodsladoleda.blogspot.com/

Leon Zuodar je rojen leta 1977 v Postojni. Po končani Srednji šoli v Postojni in končanem prvem letniku študija na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika se je v študijskem letu 1998/1999 vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, smer slikarstvo in septembra 2004 pod mentorstvom prof. Zmaga Jeraja in Boruta Vogelnika tudi diplomiral. Leta 2005 je s slikarskim kolegom Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled. Od 2007-2009 je bil član umetniške skupine/projekta Art of Asfalt. Pod okriljem slikarske skupine sta s kolegom Pernetom leta 2011 ustanovila založbo Beli sladoled books and zines, preko katere izdajata avtorske risbe v obliki umetniških publikacij. Leta 2011 sta za svoje delo prejela nagrado OHO.
Belisladoled.org
www.bedaodsladoleda.blogspot.com
www.boldrider-boldrider.blogspot.com

Saša (Glavan) Nabergoj je rojena leta 1971 v Ljubljani. Končala je študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA-Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost. Je članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah.
Kurirala je številne razstave, Studio 6 predstavlja: CAC Bukovje (SLO) in Studio Golo Brdo (CRO) (Galerija Vžigalica, november 2011), Tomislav Brajnović: Ekspedicija_ego (Galerija Alkatraz, november 2010); obe s Sonjo Zavrtanik, V 4.380 dneh okoli sveta umetnosti. Svet umetnosti 1997-2009 (Galerija Alkatraz, november 2009), Ola Pehrson. Retrospektiva. Ljubljana. Beograd. Stockholm (Galerija Škuc, 19. 12. 2007-20. 1. 2008, Salon muzeja sodobne umetnosti Beograd, februar in marec 2008 in Färgfabriken, oktober 2009); z Joo Ljungberg. Pripravila je številna predavanja, med drugim Legende in zgodbe paralelne realnosti na simpoziju Arhiv kot strategija: Pogovori o samozgodovinjenju na primeru East Art Map v organizaciji Calvert 22 in University College of London (maj 2012),Kuratorska intervencija na konferenci Uporabno razstavljanje, ECM, magistrski študij kuratorstva v okviru Univerze uporabnih umetnosti na Dunaju (maj 2012) in Hvalnica lenobi na TEDx v Mariboru (januar 2011).
Od novembra 2011 skupaj z ekipo Galerije Alkatraz in Simono Žvanut dela raziskavo vizualne produkcije AKC Metelkove. V okviru tega so pripravili razstavno raziskovalni projekt Vmesna postaja (različne lokacije v AKC Metelkova 6. – 25. 9. 2012)
Na SCCA-Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.
www.scca-ljubljana.si