19.06-6.07.2018
Irena Brden
Brez naslova

V Galeriji Simulaker v mesecu juniju predstavljamo prvo samostojno razstavo umetnice Irene Brden, ki svojo umetniško prakso razvija z veliko entuziazma ob spontanih eksperimentih. Pri tem posega po preprostih materialih in dostopnih tehnologijah, ki so v razmahu uporabe, ter z njimi ustvarja humorna, pronicljivo provokativna dela. Ključna pri umetniškem projektu Brez naslovamlade umetnice Brden je pozicija, iz katere izhaja med ustvarjanjem; z lastno zabavo in provokativnimi mislimi sledi svojim mnogim zamislicam, s čimer se koncept dela razvija sproti in ga je mogoče celostno konceptualizirati šele retrospektivno.

Projekt Brez naslovaje projekt v nastajanju, ki ga je iniciirala prva samostojna predstavitev umetnice in se bo nadaljeval v času po zaključeni predstavitvi v Novem mestu. Razstava v Galeriji Simulaker na ogled postavlja instalacijo iz kartonskih škatel, v katere je avtorica nedavno začela umeščati reči. Umetniška instalacija množico zaprtih škatel kontekstualizira na način, da jasno usmerja pozornost na tematiko, vezano na škatlo. Samo po sebi jo dojemamo kot banalno, irelevantno stvar, vsaj dokler je ne potrebujemo ali, kot izpostavlja projekt Brez naslova, dokler se zaprta ne znajde v vlogi paketa, ki pritegne pozornost. Nenaslovljeni, zaprti objekti tako postanejo prožilci radovednosti in ugibanj, o tem, kaj je v njih, od kod so prišli ali kam bodo potovali.

Ob otvoritvi razstave bodo obiskovalci povabljeni, da pogledajo v izbran(e) paket(e); ti bodo material za nadaljni razvoj umetniškega projekta, umetnica pa jih bo postavila na ogled v galerijskem prostoru. Razstavljene škatle in dela v njih bodo na svoji prvi postaji – v Galeriji Simulaker – na ogled dobra dva tedna, nato jih bo umetnica sama ali s pomočjo kurirskih služb razposlala oziroma dostavljala naprej.

_

Irena Brden (1994, Ptuj) je dokončala študij novih medijev pod mentorstvom profesorja Klaus von Bruecha na Akademiji za likovno umetnost v Muenchnu. V letošnjem letu je bila v okviru evropskega projekta vključena v rezidenčni program v Marsseilu.

Irena Brden je zbirateljica reči, ki so pogosto doumljene kot banalne in trivialne, in z njimi gradi instalacije kot nezaključene depoje fragmentov – fotografij, grafik, risb, slik in manjših predmetov. Slednjim navadno umetniška vrednost ni pripisana, a jih z načini umeščanja v umetniške instalacije Irena postavlja v položaj, s katerim preizprašuje in vzpodbuja gledalčevo / gledalkino refleksijo o dojemanju reči v različnih kulturnih kontekstih.

_

Kuratorka razstave: Anja Zver