11.10-20.10.2012
Gregor Balog & Uros Weinberger
Blur Techno

Gregor Balog in Uroš Weinberger se s projektom Blur Techno, ki ne skriva svoje eksperimentalne narave, lotevata poetične raziskave preteklosti oziroma natančneje: zanima ju, na kakšen način so se naši predniki ozirali v svet prihodnosti, v svet neslutenega tehnološkega razvoja, ki se bo šele zgodil.

Blur Techno se tako idejno napaja v preseku tehnologije in umetnosti – dveh entitet, ki sta se, gledano iz zgodovinske perspektive, medsebojno pogosto oplajali, se druga v drugi ogledovali in na ta način s svojimi specifičnimi orodji tudi spodbujali lastno domišljijo.

foto: izsek iz video instalacije Blur Techno

Avtorja svoj vizualni material črpata iz neštetih virov; jemljeta iz različnih medijev, si prosto sposojata in preurejata ter tako dobljeni material po principu kolažiranja oziroma prostih asociativnih veriženj sestavljata v nove pripovedne celote. Osnovni gradniki njune pripovedi, ki se osredotoča na gibljivo podobo in zvok, so posamezni proizvodi zgodnje moderne dobe (npr. televizijski aparat, električni stol, žarnica), ki se danes zdijo kot samoumevni del človekove izkušnje, medtem ko so ob nastanku vzbujali celo paleto različnih reakcij, osnovanih tako na afirmativnih kot odklonilnih predpostavkah o usodnosti tehnoloških novotarij. Tehno pokrajine, uzrte v vzvratnem ogledalu, tako spodbujajo razmislek o tehnološkem napredku in našemu odnosu do njega. Avtorja se z dobršno mero skepse vračata k dekonstruiranim idealom preteklosti, da bi jih tako vnovič ovrednotila in jih s pomočjo lastne poetike vpregla v nove pomenske celote, ki znano znova potujijo in ga vpeljejo v polje fantastičnega in sanjskega.

* * *

o avtorjih:

Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 2011 pa nagrado bienalne razstave – Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji (Bolgarija) in leta 2009 na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu (Nemčija). Njegove odmevnejše samostojne razstave so: Control-Delete, Mestna galerija Piran (2010); Soft Techno z Gregorjem Balogom, Galerija Sokolski dom, Novo mesto (2010); Info vs. Info, Galerija EQURNA, Ljubljana (2011); Paintings, Galleria A+A, Benetke, Italija, (2011); Displaced world, deplasiran svet., Lamutov likovni salon – Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (2012), skupinske pa Zeit fϋhlen – Zeit leben, Kϋnstlerhaus Graz, Universalmuseum Joanneum, Graz, Avstrija (2010), 3. Artexchange, MMC – Multimedijalni centar Rovinj, Hrvaška (2010) in Lepo slikarstvo je za nami, Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture, Umetnostna galerija Maribor, Maribor (2012).
Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.

Gregor Balog (1983) je absolvent na ALUO v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s slikarstvom in video inštalacijami. Leta 2008 je prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2007/2008. Med drugim se je predstavil na skupinskih razstavah in festivalih: po-kopališče Kolezija, multimedijski dogodek, kopališče Kolezija, Ljubljana (2007); Get Ost, Kunstfest zum Osten, Basel, Švica (2008); Universal Cube, Group exhibition by young artists, Leipzig, Nemčija (2009); Plein Air to Toruń, Toruń, Poljska (2010) in Soft Techno z Urošem Weinbergerjem, Galerija Sokolski dom, Novo mesto (2010).
Leta 2009 je sodeloval pri projektu videa za MTVs Staying Alive campaign, leta 2010 pa pri projektih video delo za konkurs Sajma kratke elektronske forme(KEF)2010/11, na temo “još 30 sec u ex-Yu” & Tamara Stošič in pri video biografiji Makrocosmos of Marko Modic.
Živi in ustvarja v Ljubljani.

tehnična podpora:
Forum Ljubljana
Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto