10.12-19.12.2019
Darko Plevnik
Arhitek(s)tura

V torek, 10. decembra ob 19. uri vas vabimo v Galerijo Simulaker na otvoritev razstave “Arhitek(s)tura” avtorja Darka Plevnika.

Film oziroma t.i. sedma umetnost združuje veliko umetniških področij, zato ga ponavadi ustvarja veliko število sodelavcev, kar lahko opazimo v odjavnih špicah marsikaterega, predvsem visoko-proračunskega filma. Ema Kugler, ki deluje kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka … dokazuje, da je “celostna umetnina ultimativni umetniški izraz”. Kot vsestranska multidisciplinarna umetnica potrebuje za uresničitve svojih filmov zelo malo sodelavcev. Futuristično mesto v svojem zadnjem filmu Človek s senco/Man with Shadow (2019) je sooblikovala skupaj z arhitektom Darkom Plevnikom, ki se je v srednješolskih letih, ko je delal v podjetju VPK (Video Produkcija Kregar), ukvarjal s 3D animacijami ter se z njimi ponovno »spopadel« za potrebe prejšnjega Eminega filma: Odmevi časa (2013).

Pričujoča retrospektivna razstava vabi v zakulisje anti-mesta »v nastajanju«. Na eni strani predstavlja nekajletno iskanje, raziskovanje, mnoge vmesne (tudi zanimive) stranpoti ter proces oblikovnega izčiščevanja do končne finalizacije preko komunikacije med glavnima akterjema. Na drugi strani razgrinja tehnične rešitve algoritmičnega 3D modeliranja in generiranja materialov na vseh ravneh oblikovanja virtualnega mesta, ki sledijo, sicer poenostavljenemu, a faktičnemu načrtovanju sodobnih mest: urbanizem (mreža), arhitektura (volumni), členi (elementi arhitekture) ter gradivo/material (tekstura).

(iz spremne besede Natalije Zanoški)

Razstava poteka v organizaciji društva Est=etika, ki ga podpira Mestna občina Novo mesto, v sodelovanju z Galerijo Simulaker (LokalPatriot). Za posojo projektorjev se zahvaljujemo: podjetju Intermedia, d.o.o., Zavodu Zora in Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.


Avtor: Darko Plevnik
Tehnika: Maid Hadžihasanović
Produkcija: društvo Est=etika in Galerija Simulaker (Zavod LokalPatriot), december 2019