28.07-20.09
Prva priložnost 2017
V novomeški Galeriji Simulaker objavljamo razpis za razstavni projekt, namenjen avtorjem in avtorskim skupinam do vključno 30. leta starosti, ki delujejo na območju Slovenije. Prijavijo se lahko posamezni avtorji/avtorice ali avtorske skupine ter kuratorji/kuratorice z razstavnimi projekti. Namen razpisa je spodbuda in promocija mlajših umetnikov in umetnic, kuratorjev in kuratoric, ki delujejo na področju vizualnih ali intermedijskih umetnosti.
 
Razstava se bo v Galeriji Simulaker odprla v mesecu novembru 2017 (po dogovoru z avtorjem/avtorico/avtorji izbranega projekta). Izbranemu avtorju/avtorici/avtorjem bo izplačan honorar za razstavo v višini 300 evrov (bruto). Galerija Simulaker bo poskrbela za promocijo razstave, transport del, opremo in tehnično podporo pri postavitvi ter glede na potrebe tudi za morebitno namestitev avtorjev v času postavitve.
 
Pri izboru bo upoštevana izvirnost in kvaliteta projekta ter njegova izvedljivost. Z naklonjenostjo bomo obravnavali še zlasti tiste razstavne projekte, ki v postavitvi vključujejo tudi same prostorske danosti galerije, kot tudi projekte, ki bi v Galeriji Simulaker doživeli svojo krstno predstavitev (ni pogoj za prijavo). Organizatorji razstave si pridržujejo pravico, da ne izberejo nobenega izmed predlaganih projektov. Nepopolne prijave ne bodo upoštevane.
 
_
ROK za oddajo predlogov je četrtek, 14. september 2017. // PODALJŠAN ROK: sreda, 20. september 2017
 
Prijave naj bodo v .pdf formatu in naj vsebujejo:
– vsebinski in tehnični opis projekta
– vizualno dokumentacijo
– kratek življenjepis prijavitelja
– kontakte prijavitelja (obvezna telefonska številka in elektronski naslov)
 
Rezultati razpisa bodo znani najkasneje do ponedeljka, 25. 9. 2017; vsi prijavitelji bodo o rezultatih obveščeni po elektronski pošti. Dodaten tloris in fotografije prostora galerije – oziroma kakršnekoli dodatne informacije – lahko zainteresirani prejmejo na zahtevek, poslan na spodnji elektronski naslov.
 
Vloge bo preučila komisija, ki jo sestavljajo: Anja Zver, kuratorka Galerije Simulaker, Miha Colner, programski koordinator Ustvarjalnega centra Švicarija (MGLC), Tanja Lažetić, umetnica
_
PRIJAVE sprejemamo v elektronski obliki na naslov: anja.zver@simulaker.si
OBVEZNO V NASLOVU: RAZPIS SIMULAKER 2017
 
Dodatne informacije:
Anja Zver, vodja Galerije Simulaker
E: anja.zver@simulaker.si
T: 051 228 865
_

Miha Colner je umetnostni zgodovinar, ki deluje kot kustos in programski koordinator pri Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centru (MGLC) / Ustvarjalnem centru Švicarija v Ljubljani. Prav tako pa je aktiven kot publicist, specializiran za področja fotografije, grafike, gibljive slike in različnih oblik (novo)medijske umetnosti, in občasni predavatelj. Med leti 2006-2016 je bil kustos pri Photonu – Centru za sodobno fotografijo v Ljubljani. Od leta 2005 objavlja članke v časopisih, revijah, strokovnih publikacijah in na lastnem blogu. Živi in deluje v Ljubljani.

Tanja Lažetić deluje na področju fotografije, videa, performansa, keramike in knjige umetnika. Za svoje delo je letos prejela Jakopičevo priznanje, pred dvemi leti pa bronasto nagrado na Nanjing Festivalu na Kitajskem in tretjo nagrado UNICUM na mednarodnem keramičnem trienalu v Ljubljani. Bila je tudi nominirana na International media/art award v ZKM v Karlsruhe v Nemčiji, leta 1995 pa je dobila prvo nagrado na mednarodnem oblikovalskem natečaju Trieste Contemporanea. Njeno umetniško delo je bilo med drugim mogoče videti v Moderni galeriji, kjer je na trienalu U3 sodelovala že štirikrat, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (od tega enkart na Grafičnem bienalu), v Mestni galeriji, v Cankarjevem domu, v Galeriji P74 in v Galeriji Škuc v Ljubljani, v Neuer Berliner Kunstverein v Berlinu, v Real Academia de Bellas Artes de San Fernando v Madridu, v Museum Brandhorst v Munchnu, v Art Gallery v Prištini, v Galeriji PM in Klovičevim dvorima v Zagrebu in v Muzeju 25. maj v Beogradu, na Brighton Photo Biennal v Veliki Britaniji, na Festival der Regionen v Avstriji in v Gagosian Gallery v Parizu, Beverly Hillsu in NY.

Anja Zver je umetnostna zgodovinarka, ki od septembra 2016 vodi program Galerije Simulaker. Kot kuratorica in vodja programa letos deluje tudi v Kinu Šiška / galerija Kamera in je do sedaj sodelovala z galerijo Miklova hiša (Ribnica), galerijo DLUL (Ljubljana) in mednarodnim festivalom sodobne fotografije Fotopub (Novo mesto), kjer je del kuratorskega odbora. V letu 2015 je z Izo Pevec in Domnom Ograjenškom organizirala seminar Kuriranje sodobne umetnosti v muzeju sodobne umetnosti Metelkova v sklopu programa Neteorit. Na področju izobraževanja od leta 2014 skupaj s stirparjem Andrejem Štularjem vodita delavnico Kdo se boji sodobne umetnosti? v organizaciji Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. V letu 2016 je začela lansirati publikacijo KOS (do sedaj izšlo 6 kosov), namenjeno predstavitvam kontekstov ob izbranih razstavah, ki jih izpeljuje skozi pogovor, intervijuj, e-mailing, chat, ipd. z avtoricami in avtorji.