7.12-18.12.2007
Alexandra Filiatreau
Taxi Alaksi

Baskovska umetnica Alexandra Filiatreau je lansko leto dva meseca nudila storitev vožnje s taksijem, v zameno pa med potjo snemala svoje stranke. Prosila jih je, naj same izberejo destinacijo in govorijo v svojem domačem narečju. Alaksi (posebno opremljen avtomobil, v katerega je bila nameščena kamera) je bil priča spreminjajoči se slovenski krajini, arhitekturi, raznolikim govoricam in naglasom pa tudi socialnim navadam, ki se kažejo med prebivalci različnih generacij, različnih slovenskih mest in pokrajin. 

Taxi Alaksi sodi v niz avtoričinih umetniških projektov, ki nosijo skupni naslov »take encounters«. Njena umetniška praksa temelji na srečevanju in izmenjavi izkušenj s prebivalci različnih evropskih dežel. Ta srečanja avtorica natančno beleži. Iz dokumentarnega gradiva, ki sprva deluje kot skupek naključnih fragmentov, skozi čas, s kopičenjem gradiva in njegovim združevanjem, nastaja kompleksen, kolektivni portret Evrope in njenih prebivalcev. Ustvarjalna metoda Alexandre Filiatreau širi polje umetnosti v javni in socialni prostor. V svoje raziskovalno-umetniške projekte vključuje elemente etnografije in antropologije. Značilna poteza njenih del je povezovanje intimne izkušnje, preizpraševanje družbenih kodov in sodelovanje s publiko.

Projekt Alexandre Filiatreau je bil realiziran s pomočjo programa Evropske komisije Pépinières européennes pour jeunes artistes, ki spodbuja mobilnost mladih umetnikov v Evropi.

Sponzor razstave Taxi Alaksi: RSL production, Novo mesto.