5.05-31.05.2011
Matt Calderwood
stamp/zig

V Londonu živeči umetnik Matt Calderwood se z razstavo v galeriji Simulaker prvič samostojno predstavlja v tem delu Evrope. Kipar po osnovni izobrazbi, izšolan na Sunderland University ter na Newcastle College, se bo v Novem mestu predstavil z izborom video del, lesenimi skulpturami in grafikami.

Ključ do avtorske poetike Matta Calderwooda se skriva v njegovem večplastnem raziskovanju kreativnega potenciala vsakdanjih predmetov, situacij in materialov, s čimer se avtor – ne glede na to, kateri medij uporablja – dosledno ukvarja vse od vstopa na umetnostno sceno v poznih devetdesetih.

Calderwoodova razstava v Novem mestu ne ostaja vsebinsko in formalno strogo zakoličena: odločeno je bilo, da prikažemo več različnih segmentov avtorjevega opusa, ki pa imajo več skupnih točk kot se nemara zdi na prvi pogled. Ob prikazu nekaterih avtorjevih video del iz zadnjih let bo temelj postavitve v Novem mestu serija lesenih modularnih elementov, s katerimi Calderwood gradi geometrične skulpture, ki se spogledujejo s tradicijo minimalizma in konstruktivizma. Čiste, gole forme skulptur določajo fizikalni momenti ravnovesja, stabilnosti, tveganja, hkrati pa avtorju služijo tudi kot matrica za velikoformatne grafične odtise. Avtor tako raziskuje možnosti transpozicije forme, ki prenešena v drug medij še poudari svoj likovni potencial. V grafičnih odtisih se tako avtorjevo zanimanje premakne v raziskovanje čistega, domala brezosebnega vizualnega jezika.

Razstavo sta podprla British Council in Komunala Novo mesto, d. o. o.
British Council Komunala Novo mesto, d. o. o.

 

Otvoritvena pogostitev: Vina Zajc

produkcija: galerija Simulaker, 2011