15.03-5.04.2013
cikel Gostujoci kustos
Odtisi druzbenega/Imprinting the Social

sodelujejo: Nika Autor, Dragomil Bole, Michele Drascek, Carlos Noronha Feio, Ištvan Išt Huzjan in Danilo Mandić

kustosinja: Manca Bajec

Razstava Odtisi družbenega spada v cikel Gostujoči kustos, s katerim v galeriji Simulaker enkrat na leto pripravimo skupinsko razstavo zunanjega kustosa: tokrat je to Manca Bajec, umetnica in kuratorica, ki je predlani končala študij kuratorstva na Chelsea College of Art v Londonu.

“Razstava Odtisi družbenega predoča različne ustvarjalne prakse, ki vzpostavljajo dialog med umetnikom, družbo in umetniškim delom, pri čemer umetniki izhajajo iz strategije raziskovanja družbenih vprašanj. Dela na razstavi zaobjemajo tako umetnikovo čustveno povezanost z določenim problemom, kot tudi sam družbeni vidik le-tega. Razstava kot celota tako spregovori o uporabnosti arhiva kot tudi o estetizaciji dokumentiranja. Sodelujoči umetniki se sprašujejo o realnosti današnje družbe, pri čemer z odslikovanjem lastnih prepričanj izpostavljajo tudi razloge za revolucionarne ideje.
Pri svojem delu se avtorji lotevajo tem, ki so jih umetniki od nekdaj opazovali – družba, človeška narava, politično zatiranje … Ob prevpraševanju teh tem s poudarjeno analitičnim oziroma sociološkim pristopom si umetnik podeljuje novo vlogo – vlogo kritika in zgodovinarja, socialnega agitatorja ali celo politika.Gledalec je postavljen v položaj, kjer sta kontemplacija in refleksija nujna za razumevanje in tolmačenje umetniškega dela. Razstavljena dela ne problematizirajo zgolj različnih vprašanj, ki se pojavljajo v današnji družbi, temveč namigujejo tudi na možne rešitve. Spregovorijo z glasom generacij, ki se soočajo z bojem, a si obenem prizadevajo tudi za preboj.”
/iz spremne besede Mance Bajec/

Danilo Mandić, Black Box, zvočni objekt, 2007

o avtorjih:
Nika Autor deluje na področju sodobnih umetnostnih praks in je ambasadorka Delavsko-punkerske univerze.
www.autor.si

Dragomil Bole (1948, Jeriše pri Sežani) je diplomiral na Oddelku za gradbeništvo na nekdanji Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, za tem pa je končal še magistrski študij na Oddelku za psihologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Leta 1982 mu je Mednarodna organizacija za fotografsko umetnost (FIAP) podelila naziv Mojster fotografije. Vse od leta 1969 se intenzivno ukvarja s fotografijo oziroma s projekti, s katerimi raziskuje mejna področja različnih vizualnih medijev.

Michele Drascek (1974, Gorizia, Italija) deluje kot umetnik, svobodni arhivist in kurator, ki trenutno živi in dela v Ljubljani. Sodeluje z ljubljansko akademijo AVA, kjer skrbi za arhivsko gradivo (mdr. za skupino IRWIN, NSK, kot tudi za arhiv londonskega Riverside Studios). Leta 2013 je za svoje delo prejel nagrado Anna Mahler Award. Razstavljal je v različnih razstaviščih v Sloveniji in v tujini: mdr. v Royal Academy of Art v Londonu (2011), na londonskem sejmu Frieze Art Fair (2009) in v galeriji Škuc v Ljubljani (2009).

Ištvan Ist Huzjan (1981, Ljubljana) je leta 2005 diplomiral na beneški Akademiji za likovno umetnost, leta 2009 pa izobraževanje nadaljeval še na Rijksakademie v Amsterdamu. V preteklosti je bil nominiran za nagrado OHO kot tudi za nagrado Henkel Art Award. Med njegove zadnje samostojne predstavitve se uvrščajo projekti Vračanje k prvemu m2 v ljubljanski galeriji Gregor Podnar in v Ricou Gallery v Bruslju, ter razstava Od tu do tu v galeriji Škuc (2013). Od letos upravlja razstavišče Coffre-Fort v Bruslju, vodi pa tudi lastno založbo 21st Century Books. Živi in dela med Ljubljano in Brusljem.

Carlos Noronha Feio (1981, Portugalska) je trenutno kandidat za doktorski študij na londonskem Royal College of Art. Pri svojem delu, ki ga zaznamuje raziskovanje kulturne ter lokalne oziroma globalne identitete, uporablja širok spekter medijev. Za nemen kreativne igre s pomeni si pogosto prisvaja pomembne podobe, kraje in simbole, da bi prikazal arbitrarnost načinov, skozi katere se interpretira in določa njihova kulturna vrednost. Razstavljal je po vsem svetu, denimo v Focal Point Gallery v Londonu, v teheranskem Sazmanab Platform for Contemporary Art, v galeriji Carlos Carvalho AC v Lizboni … Živi in deluje v Londonu.

Danilo Mandić (1980, Skopje, Makedonija) je doktorski raziskovalec s področja prava na University of Westminster, School of Law, v Londonu. Njegova teza obravnava naraščajoč razkorak med avtorskimi pravicami in tehnologijo, kjer poskuša z opredelitvijo nenehnega prepletanja na novo definirati njun odnos. Kot umetnik je avtor večih konceptualnih projektov in instalacij, ki se ukvarjajo predvsem z besedilom, pomenom, identiteto, zvokom, vrednostjo in naključnostjo, in ki se pogosto izvajajo v javnih urbanih prostorih. Ukvarja se tudi s filmom, gledališčem in sodobnim plesom.

Manca Bajec (1982, Ljubljana) je leta 2007 diplomirala na beneški Akademiji za likovno umetnost, kasneje pa zaključila še magistrski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V času študija je v Ljubljani delovala tudi kot scenografka pri različnih gledališčih.
Leta 2011 je končala magisterij iz kuriranja na Chelsea College of Art v Londonu.
Istega leta je za delo v Chelsea Space Gallery prejela raziskovalno štipendijo ustanove Ashley Family Foundation in bila v Ljubljani nominirana za ugledno nagrado Essl. Kot umetnica in kuratorica živi in dela v Londonu.

posebne zahvale: SCCA Ljubljana & Dušan Dovč, Marko Bulc

________________________________________________
galerija Simulaker, Vrhovčeva 1a, 8000 Novo mesto
www.facebook.com/GalerijaSimulaker

delovanje galerije omogočajo:
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Urad za mladino RS, Mestna občina Novo mesto in skupina DNŠ (Društvo novomeških študentov, zavod LokalPatriot, založba Goga in Hostel Situla.)
Meceni galerije: g. Bojan Košmerl, g. Borut Škerlj in g. Damjan Marčič

______________
ODPIRALNI ČAS:
od torka do petka: 15.00 – 19.00
sobote: 10.00 – 14.00
nedelje, ponedeljki in prazniki zaprto

vstop prost