19.12-16.01.2010
Nataša Mirtič
Nataša Mirtič – RE:PRODUKT

Otvoritev razstave bo v soboto, 19. decembra ob 18.00 uri.

O AVTORICI:
Nataša Mirtič, rojena leta 1973 v Novem mestu, je leta 1997 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala na oddelku za slikarstvo pri profesorju Andreju Jemcu. Leta 2001 je tu končala tudi magistrski študij grafike profesorju Lojzetu Logarju. Doslej je sodelovala na večih izborih slovenske grafike doma in v tujini (npr. Slovenska grafika v Stadtischen Kunstmuseum v nemškem Singenu, 2005; 7. bienale grafike na Otočcu, 2006; Tretji pogled v ljubljanskem MGLC, 2008). Samostojno je v zadnjih letih med drugim razstavljala v ljubljanskih galerijah Luwigana (2009) in Krka (2007), v Galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu (2006)… Za svoje grafično ustvarjanje je prejela več nagrad. Kot svobodna umetnica živi in dela med Novim mestom in Selami pri Dolenjskih Toplicah, kjer ima atelje.

O RAZSTAVI:
Nataša Mirtič se je s svojo večletno ustvarjalnostjo – od njene prve samostojne razstave mineva letos točno enajst let – vpisala med tiste maloštevilne avtorje mlajše generacije, ki tradicijo grafičnega izraza suvereno prenašajo v čas sodobnosti. Na tokratni razstavi z naslovom RE:PRODUKT bo Nataša Mirtič poleg serije nekoliko starejših razstavila predvsem grafike, opremljene z letnico 2009.
Značilno recikliranje starih grafičnih matric je v njenih najnovejših delih pridobilo nekatere nove vsebinske razsežnosti. Kot pravi avtorica, se z najnovejšimi deli vrača k svojim začetkom; vnovična izraba starih grafičnih plošč je tokrat zaznamovana s posegi, ki njeno značilno likovno govorico vračajo v objem jasneje prepoznavnih znakov iz vsakodnevnih situacij, s čimer je hermetizem starejše simbolne govorice na prvi pogled razvrednoten, ta pa je posledično tudi berljivejša. Najnovejše grafike Nataše Mirtič se tako z drugačnimi sredstvi lotevajo odsevov realnosti, ki jo avtorica živi: znaki in simboli, vzeti iz vsakdanjosti, generirajo nove pomenske nivoje ter subtilne vsebinske poudarke.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog v obliki grafične mape.
Izdajo kataloga so podprli:
Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto, Zavarovalnica Triglav, d.d., REAL, d.o.o. Novo mesto, Acer Novo mesto d.o.o., ŠIŠKO steklarstvo d.o.o., Luminus, d.o.o. ter Ministrstvo za kulturo RS