16.01-31.01.2015
Jasmina Nedanovski
Instant

Ti in jaz, mešana tehnika, 2013

***
o razstavi
Jasmina Nedanovski, umetnica mlajše generacije, se je v slovenskem likovnem prostoru vzpostavila predvsem kot grafičarka, ob tem pa vseskozi ohranja močne vezi z risbo. Pretežni del njene grafične produkcije je, kljub preizkušanju v različnih tehnikah, vezan na (barvni) lesorez. Poleg predanosti omenjeni tehniki, je avtorica dosledna tudi pri naboru motivov, zaradi česar njena dela posedujejo izrazito avtorski pečat.
Po abstraktnih začetkih v času študijskih let se je začel umetničin motivni svet napajati iz neposrednega okolja in vseh predmetov, ki pričajo o našem bivanju v njemu. Čeprav navidez banalni, ti objekti niso naključni. Jasminin motiv je osebni motiv s sentimentalnim nabojem; nosilec drobne zgodbe, ki skozi ponavljanje in reinterpretacijo prerašča v znakovno podobo in zopet potrjuje intimno kot aktualno umetniško izkušnjo. Med osrednjimi motivi v avtoričinem opusu izstopa podoba dveh skodelic. Ta se med drugim ponovi na grafiki »Instant life. Classic.«, ki nastopa tudi kot izhodišče pričujoče razstave.
Besedi instant težko najdemo vzporednico v slovenskem besedišču, zagotovo pa jo prepoznamo kot eno izmed gesel sodobnega življenjskega stila. V luči nuje po takojšnji ugoditvi vsaki potrebi (obenem pa nezmožnosti ločenja med potrebo in kaprico), ki ji je človek podvržen v potrošniški družbi, drobne potešitve niso le skodelice kave in bombončki, ampak tudi tiste najbolj intimne človeške vezi.
Kljub temu, da se nam ob Jasmininih motivih porajajo vprašanja o vrednotah sodobne družbe, smo daleč od tega, da bi avtorica moralistično privzdigovala obrv. Namesto da bi zavzela kritično pozicijo, se nam pridruži v našemu vsakdanu in nam ponuja sladkorčke, opremljene z navidez nedolžnimi komentarji – instantnimi modrostmi in prebliski. Na igriv in duhovit način nas tako nagovarja, da premislimo o lastnih mišljenjskih in vedenjskih vzorcih, sama pa ob tem dokazuje, da je klasična grafika, ob vseh medijih sodobne umetnosti, vse prej kot slepa ulica.

***
o avtorici
Jasmina Nedanovski se je rodila v Novem mestu leta 1981 in se je po končani srednji grafični šoli vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru. Na njej je leta 2006 diplomirala pri profesorju Samuelu Grajfonerju. Leta 2010 je končala tudi magistrski študij pri profesorjih Branku Suhyju in Jožefu Muhoviču na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Poučuje na osnovni šoli v Metliki. Udeležila se je več likovnih kolonij ter vodi likovne delavnice za otroke in odrasle. Je članica DLUD. Živi in ustvarja v Gradcu v Beli krajini.
Sodelovala je na različnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Med njimi velja posebej omeniti dva pregleda sodobne slovenske grafike v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani: Tretji pogled, raznolikost grafike danes, 2008, ter Odtisi in vtisi, 2012. Leta 2013 se je udeležila treh mednarodnih skupinskih razstav: 12. Lessedra World Art print Annual – Mini print v Bolgariji, Mednarodnega grafičnega trienala Krakov, v selekciji Faze 2, Falun 2013 in Awagami International Miniature Print na Japonskem. V času razstave v Galeriji Simulaker se bo predstavila tudi na skupinski razstavi Pogled 7 v Novi gorici. Samostojno je razstavljala v ljubljanski galeriji Lek, v Lamutovem likovnem salonu v Kostanjevici na Krki in v Galeriji Kambič v Metliki, Njena dela so v stalni zbirki Dolenjskega muzeja v Novem mestu, v Belokranjskem muzeju v Metliki in v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.