30.06-22.07.2011
cikel gostujoci kustos
cikel gostujoci kustos: FOTOOBJEKTI

Letošnji gostujoči kustos v galeriji Simulaker je Jan Babnik (1977), magister filozofije, sicer pa kritik, kurator in fotograf, ki trenutno deluje kot urednik revije Fotografija. Skupinska razstava, ki jo je zasnoval ob tej priložnosti, se osredotoča bodisi na umetniška dela, ki izrabljajo fotografijo kot objekt, bodisi na fotografska dela, ki kot objekt predstavljajo fotografijo.

Sodelujejo:
Uroš Abram, Polona Demšar, tandem Eclipse, Miha Erjavec, Dejan Habicht, Elvis Halilović, Hana Jesih, Tanja Lažetić, Katra Petriček, Peter Rauch, Kaja Skrbinšek, Ulay, Aleksandra Vajd & Hynek Alt.

»V času, ko se zdi, da je fotografija doma zgolj na spletu, njena primarna bivanjska oblika digitalni zapis, pojavna pa pikslasta struktura, nas razstava Fotoobjekti popelje v svet fotografij, povečanih na keramiko, aluminij, steklo, v svet fotografij, vpetih na in med različne materiale, pa tudi v svet klasičnih fotografij na papirju. Rdeča nit razstave je predstavitev umetniških del, ki skozi raznolike načine rabe fotografskih postopkov in motivov tako ali drugače opozarjajo na fotografijo – objekt kot na ploskev, s katero se da manipulirati, predstavljati na različne načine in predvsem s pridom izrabljati in oblikovati v specifične namene in cilje avtorjev. Ne glede na to, da se veliko avtorjev, ki so predstavljeni na razstavi, ne bi oklicalo za fotografe, jih druži namenska, dobro premišljena in celostna izraba različnih fotografskih tehnik. Razstava je torej prikaz različnih tehnik, spretnosti in veščin, ki jih ponuja fotografija s širokim izborom postopkov, in je predvsem dokaz, da se smotrno izrabljena tehnika tiho umakne v ozadje in se zlije v celoto umetniškega izdelka, ki mu za namene razstave pravimo fotoobjekt.«
(Jan Babnik; odlomek iz spremnega besedila)

produkcija: galerija Simulaker, 2011
koprodukcija: Zavod Aksioma, revija Fotografija & Zavod za sodobno kulturo in znanost

posebna zahvala: Marijan Zlobec, Bojan Radovič in Peter Koštrun

pokrovitelj otvoritvene pogostitve: Vina Zajc