18.02-10.03.2010
Andrej Stular
ANDREJ STULAR: IDILA IN ZAVIST

Andrej Štular: Evropa umira 1/15, detajl, mešana tehnika, 2007.

O AVTORJU:
Andrej Štular (1967) živi in deluje v Kranju. Vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal samostojni stripovski album Lustri, stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma.

Več o avtorju in njegovih projektih je dostopno na spletni strani:
http://www.ljudmila.org/stripcore/andrej/

O RAZSTAVI:
Na razstavi v galeriji Simulaker se avtor vnovič loteva povezovanja različnih likovnih tehnik, s čimer obiskovalcu razstave ponuja koherentno nizanje zgodb, v katerih je moč prepoznati tako zimzelene epizode iz sfere domačijske psihopatologije kot tudi univerzalnejše teme, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega (turbokapitalističnega) sveta. Štular se poigrava s premeščanjem visokega in nizkega, vrednega in efemernega, najdenega in ustvarjenega, nenazadnje tudi izvirnika in kopije, s čimer naglaša tako dvoumnost oziroma nesamoumevnost izvorov ter konceptov videnega kot tudi vsega tistega, kar spada v domeno širše kulture. Štularjeve stvaritve tudi zato niso nikoli povsem enoznačne; gledalec se pred njimi marsikdaj čuti izzvanega, saj avtor kaj rad ignorira ustaljene opredelitve oziroma omejitve, ki jih običajno sugerira umetniško delo v galerijskem kontekstu. Takšen pristop je moč razumeti tudi kot prevpraševanje statusa umetniškega dela, s čimer se Štular navezuje na bogato tradicijo tovrstnih praks, ki temeljijo na dosežkih zgodovinskih avantgard z začetka 20. stoletja.
Bistveni element Štularjevega dela je predmet, največkrat industrijsko proizvedena dobrina, ki jo je obrusil čas, človek pa zavrgel. Patinirani predmeti se s pomočjo Štularjeve intervencije, ki zmore biti tudi povsem minimalna, skorajda neopazna, vračajo v življenje in postavljeni v premišljen narativni okvir izpričujejo novo zgodbo. Avtor jim pogosto dodaja besedilni del, ki izhaja iz najrazličnejših virov – bodisi iz literature bodisi iz časopisov, grafitov, itd. –, s čimer razširja njihovo sporočilnost in tako še poudarja njihovo večplastnost ter poetično nedoločljivost. Obenem se ne izogiba humorja, ki marsikdaj poseže na območje trpkega, kot tudi ne angažiranih poudarkov. Njegovo delo tako posredno sugerira iskanje posameznikove pristnosti in svobode, kar je v današnjem času vsekakor še kako aktualna in domala tudi neizčrpna tema.
(iz spremne besede kustosa razstave Matjaža Brulca)

Odpiralni čas galerije:
tor. – pet., od 15. do 19. ure;
sob. od 10. do 14. ure;
ned., pon. in prazniki zaprto,